På grundskolan Söderporten i Hageby har den överlägsna majoriteten av eleverna svenska som andraspråk, de har alltså ett annat språk än svenska som modersmål. Ett mindre ordförråd och att inte kunna läsa utan att bokstavera gör det svårt för eleverna att klara kraven som ställs på dem.
– Det är viktigt att förstå att barnen kämpar jättemycket och vill naturligtvis klara av att läsa, säger Helena Grönås, undervisningsutvecklare i svenska som andraspråk.
För att barnen ska lära sig läsa utan problem har det sedan september pågått ett nytt projekt. Flera gånger i veckan kommer volontärer till skolan för att lyssna på när elever med extra utmaningar högläser. Pensionärerna Dan Bosk och Claes- Göran Claesson är två av de volontärer som lyssnar när barnen läser om Familjen skurk och Daniel Deckare.
– Barnen ger väldigt mycket tillbaka. När de läser och är lite osäkra tittar de upp på en och man märker att det finns en tillit, säger Dan Bosk.
När rektor på Söderporten Kajsa Andersson Lundblad ringde och frågade om de ville vara med i projektet fanns det ingen tvekan.
– Det var ett klart ja, jag har barn, barnbarn, och barnbarnsbarn som jag läst med i många år och tycker det är otroligt roligt. Det är en win-win, säger Claes-Göran Claesson.
Barnen läser böcker som är anpassade utifrån deras språknivå, men med vissa kluriga ord för att ordförrådet ska utvecklas. "Tjuv" och "renhållningsverk" är två ord som eleverna stannat upp vid.
– Man förstår hur svår svenskan faktiskt är för de som kommer till vårt land och ska lära sig språket. Med alla tje-ljud, som med tjuv – det är inte så lätt att förstå, säger Claes-Göran Claesson.
Eva går i tredje klass och är en av de elever som läser högt för volontärerna.
– Det är bra för att när det kommer ett svårt ord kan de förklara, säger hon.
Trots att projektet inte pågått så länge har man redan sett resultat. Elever har lärt sig att läsa fler ord på kort tid och att inte bokstavera. De kunskaperna är avgörande för att hinna och orka med texterna på de nationella proven som introduceras i tredje klass. Syftet är också att höja elevernas kunskaper inför mellanstadiet, då kraven höjs.
– Alla barn har fått ett bättre resultat och höjer sig för varje gång. Det är fler barn som läser mer när de känner att de faktiskt kan, säger Marie Carlström som är speciallärare i läs, skriv och språkutveckling.