Byggbranschen skriker efter folk. Samtidigt är i dag bara en procent av yrkesarbetarna i byggbranschen kvinnor. Det behövs helt enkelt rekryteras personal även bland kvinnorna för att möta efterfrågan.
Byggmässan på Bråvallagymnasiet, som i år gjorde comeback efter två års pandemiuppehåll, har också som syfte att locka fler till yrkesutbildningarna och i synnerhet fler tjejer. Därför samverkar företag, fack och arbetsgivare med Bråvallagymnasiet för att arrangera Byggmässan. Resultatet är bevisligen bra. Rikssnittet för de elever som söker till exempel Byggprogrammet ligger på åtta procent tjejer. Byggprogrammet på Bråvallagymnasiet har nu 25 procent tjejer och ligger i topp i landet.
– Vi jobbar väldigt intensivt för att våra tjejer ska trivas och aktivt för att få fler att söka. Byggmässan är ett sätt att försöka visa tjejer att det här kan finnas ett yrke för dem och vi jobbar medvetet med värdegrundsfrågor på skolan, säger Bråvallagymnasiets rektor Susanna Ölander Borg.
Fördelarna med en jämnare könsfördelning är flera, menar hon.
– Det blir en helt annan dynamik i klasserna och på skolan. Sen blir det ju roligare för alla också.
Under tre dagar har högstadieelever från Norrköping och grannkommunerna fått stifta närmare bekantskap med yrkesutbildningarna på Bråvallagymnasiet och fått prova på allt från snickare och murare till ställningsbyggare, maskinförare och fordonsmekaniker. Vid varje station har de mötts av en gymnasieelev som ger instruktioner och svarar på frågor. Frida Ask går Måleri i andra årskursen och trivs jättebra.
– Jag var själv på ett sånt här öppet hus och jag tycker det är jättebra om vi blir ännu fler tjejer. Vi är ändå ganska många här nu. På måleri är vi sju tjejer och två killar. Första året gå alla samma bygglinje och sedan väljer man inriktning. Jag kände att Måleri skulle passa mig bra, säger hon.
Bland besökarna var det positiva tongångar även om inte alla kanske tänkt sig att söka någon utbildning på Bråvallagymnasiet.
– Intressant och lärorikt, men jag ska nog att söka Samhäll eller Ekonomi, säger Amanda Endal.
– Det här har jag aldrig provat förut, säger Lisa Oltnäs, som provade på att ratta skopan på en grävmaskin.
– Jag skulle absolut kunna gå här, men jag är intresserad av ekonomi så det lutar åt det, säger Ellinor Abdulahad.