Här letar deltagarna efter jobb

På Arbetslivssupport gör deltagarna i mångt och mycket det Teresa Carvalho har gjort under mars. De raggar jobb åt sig själva och andra.

Joakim Ferm och Alban Jakupi ringer företag i jakten på jobb till sig själv och andra.Foto: Rebecka Uhlin

Joakim Ferm och Alban Jakupi ringer företag i jakten på jobb till sig själv och andra.Foto: Rebecka Uhlin

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköping2012-04-12 00:00

- Vi följer förstås vad Teresa Carvalho gör, säger Jacob Aus, som tillsammans med Peter Ankarberg driver Arbetslivssupport i Norrköping och Linköping. Hon gör det vi försöker göra och gör.

Båda har arbetat med arbetsmarknadsfrågor i olika konstellationer och kommer senast från studieförbundet Sensus. De startade Arbetslivssupport som en privat arbetsförmedling i april 2010 för att på uppdrag av arbetsförmedlingen arbeta med generationsväxlingen bland småföretagare.

Hittade flera jobb
- Men det blev något av en bubbla, säger Jacob Aus. Däremot hittade vi en massa andra jobb när vi inventerade alla företag i östra Östergötland och i Linköping för att se vad de hade för behov.

Det visade sig att det fanns ett behov av rekryteringshjälp. Många företag har inte tid, kraft eller pengar att annonsera efter personal. Här kommer Arbetslivssupport in. Hit kommer arbetslösa som får rekrytera jobb åt sig själva eller andra. Varje dag får de i snitt in ett och halvt jobb.

- Bara cirka 30 procent av alla jobb annonseras ut. Här känner vi våra arbetssökande väl och kan matcha deras personligheter med lediga jobb på ett helt annat sätt än arbetsförmedlingen, säger Jacob Aus.

När NT besöker företaget träffar vi bland andra Alban Jakupi, Joakim Ferm och Håkan Larsson som sitter och ringer olika företag för att höra vilka behov de har.

- Vi får en lista på företag som vi kontaktar för att höra vilka rekryteringsbehov och praktikanter de behöver, berättar Håkan Larsson. På det här sättet skaffar vi oss telefonvana samtidigt som vi söker jobb.

Flera intervjuer
Alban Jakupi, som varit arbetslös i ungefär ett år, konstaterar att han lärt sig att marknadsföra sig själv på ett annat sätt än innan han började på Arbetslivssupport.

- Jag har varit här sex-sju veckor nu. Det ger väldigt mycket och jag har varit på flera intervjuer. Jag vill jobba med människor och mitt mål är att kunna jobba som coach, säger han.

De har slussats till Arbetslivssupport via arbetsförmedlingen. Under fyra månader får de hjälp att skaffa nya verktyg för att söka jobb. För många handlar det om att skaffa sig rutiner och att ha någonstans att gå till varje dag. Många telefonsamtal resulterar i att deltagarna får en chans att komma på intervju på det uppringda företaget. Det i sin tur kan leda till praktik och så småningom arbete.

- Som bäst har 74 procent fått arbete eller börjat plugga, säger Jacob Aus.

- På de här 1,5 åren har vi satt över 100 personer i jobb, konstaterar Peter Ankarberg.

Privat alternativ
Cirka 75 procent av dem som kommer till Arbetslivssupport är ungdomar. En del, som Carolina Calisto som NT berättade om i tisdags, går på Öppna gymnasiet för att komplettera sina betyg. Cirka 150-170 elever går på Öppna gymnasiet som är ett privat alternativ till KomVux.

Andra får hjälp av coacherna. Dessa arbetar särskilt gentemot ungdomar och nyarbetslösa.

- Ungdomar är ingen homogen grupp men många arbetsgivare tar gärna in ungdomar eftersom de är så formbara, säger Jacob Aus.

Vad är Arbetslivssupport?

Arbetar med arbetsmarknad och kompetensutveckling för arbetslivet; arbetsförmedling, jobbcoachning, arbetsmarknadsprogram, metodutveckling, omställning, företagsutbildning, kommunal vuxen- och yrkesutbildning, validering.

anställdaOmsätter cirka 10 miljoner kronor.

Källa
: Arbetslivssupport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!