Kultur- och fritidsnämnden investerar under 2016 och 2017 4,4 miljoner i projektet, som drivs av kommunens fastighetsbolag Norrevo. Efter årets badsäsong ska bassängerna vid Himmelstalundsbadet renoveras, och reningsanläggningen bytas. Bassängområdet förses med träbryggor, prydnadsgräs, vass och sandstrand. Badet i Strömmen hinner inte bli klart till denna sommar:
– Det har att göra med en del vattendomar för Strömmen, säger Karin Zielen på Norrevo.
En viktig fråga att reda ut rör vattenkvaliteten i Strömmen:
– Det har gjorts – och görs – kontinuerliga mätningar och de har inte visat några värden som anger att man inte kan ha ett utomhusbad, säger Björn Magnusson på teknikkonsultföretaget WSP som projekterar badplatsen för Norrevos räkning.
Jonas Edlund, Litoralis naturvårdskonsult, har inventerat vattenvegetation, bottenförhållanden, förekomsten av stormusslor och tagit sedimentprover och gjort en översiktlig naturinventering av landmiljöerna kring badplatsen:
– Det är väldigt låga föroreningshalter i sedimenten, säger han, men vill i övrigt inte säga så mycket om sitt arbete.
I ett mail till Kristian Albelin på företaget Mark Structor Östergötland – projektledare för kommunens räkning – kommenterar Jonas Edlund vattenkvaliteten så här: "Vattnet i Glan har tydligt förhöjda halter av näringsämnen. Övergödningsproblemen var tidigare påtagliga, men halterna har sakta men säkert sjunkit de senaste 30-40 åren, framför allt fosfor. Mönstret är även giltigt för Motala Ström. Årligen förekommer dock fortfarande blomningar av blågrönalger, framförallt i augusti. Under blomningarna kan halterna av altoxiner bli så höga att det är olämpligt för hundar och små barn att bada".
Han nämner också att vissa kommuner informerar om blomningar och går ut med rekommendationer kopplade till bad, men säger sig inte veta hur Norrköpings miljö- och hälsoskyddskontor hanterar detta. Jonas Edlund påpekar också att det tidigare varit relativt vanligt med badförbud kopplat till höga bakteriehalter vid badplatserna i Glan och Lindö (vid Strömmens utlopp) och sannolikt vid Himmelstalundsbadet. "Badförbuden är betydligt ovanligare idag, framförallt för att det inte finns så många bristfälliga enskilda avloppslösningar runt Glan längre", konstaterar han.