Här fastnar fulla förare

Fulla lastbilschaufförer kan inte köra in på Braviken längre. Företagets alkomätare har fångat många onyktra sedan starten i februari.

Positivt. Fackordföranden Kenneth Johansson tycker att det är bra att de onyktra yrkeschaufförerna blir av med sin order.

Positivt. Fackordföranden Kenneth Johansson tycker att det är bra att de onyktra yrkeschaufförerna blir av med sin order.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2016-11-18 05:30

– Det är toppenbra att de gör det här. Holmen är ett av många företag som tar ansvar inom ramen för sitt CSR-arbete*, säger Patrick Magnusson som är trafiksäkerhetsansvarig vid Sveriges Åkeriföretag.

Luktade sprit

Det var i februari i år som Holmens pappersbruk Braviken i Norrköping införde alkoholkontroll för att komma till rätta med ett problem man upplevde. Att lastbilschaufförer ibland körde onyktra var man övertygad om, men man hade inget verktyg för att komma åt problemet.

– Ibland har det varit så illa att de har luktat som om de hade badat i alkohol, berättar fackordföranden Kenneth Johansson från Pappers Braviken.

– De som jobbar här innanför upplevde också att vissa förare var onyktra när de skulle lasta bilarna.

Sedan dess får chaufförerna blåsa i en mätare när de lägger fram sin order inne i vaktkuren. Och varje gång någon blåser positivt tillkallas polisen.

– Det kostar dem en hel del att köra hit onyktra. Då makuleras deras order och en annan åkare får uppdraget istället.

En full i veckan

Och det fullt lagliga verktyget att mäta alkoholhalten på dem som vill in på området visade sig hjälpa. Ungefär 25 lastbilschaufförer har blåst positivt vid Braviken sedan början av året. Under våren lär så många som en förare i veckan ha stoppats vid den nedfällda bommen. För dessa har det blivit blodprov och polisutredning.

– Nu när polisen fallerar på flera sätt och inte tar så många utandningsprov måste den privata näringen kliva fram och det gör ju Braviken på ett föredömligt vis, säger Patrick Magnusson.

– Fler borde följa Holmens exempel, tillägger han.

Och kanske är det på gång. Fackföreningen vid Billerud Korsnäs i Skärblacka lär också driva frågan om nolltolerans. En fråga där samhälle, fackförbund och arbetsgivare verkar helt eniga.

Fotnot: CSR står för corporate social responsibility och innebär att företag tar ansvar för hur de påverkar samhället ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om