Tvära politiska kast längst med spårvagnslinjen

Ett par minuter. Så kort tid tar det att åka spårvagn mellan hållplatserna Hagaskolan och Marielund. Men det politiska avståndet är betydligt större, det ser man när man tittar på hur boende röstade i det senaste kommunvalet.

Riksvägen i Norrköping blir som en symbolisk gräns mellan Marielund och Haga när det gäller väljarsympatier för SD. I Haga var partiet det näst största vid förra kommunvalet, medan man är det fjärde största partiet i Marielund.

Riksvägen i Norrköping blir som en symbolisk gräns mellan Marielund och Haga när det gäller väljarsympatier för SD. I Haga var partiet det näst största vid förra kommunvalet, medan man är det fjärde största partiet i Marielund.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2022-09-08 05:00

Spårvagnsturen på linje 2 mellan Hagaskolan och Marielund tar ett par minuter. Mellan de två stoppen hinner man inte göra så där jättemycket. Men en sak kan vi konstatera – det politiska landskapet utanför fönstret hinner att förändras radikalt under den korta resan.

undefined
Tvåans spårvagnslinje slingrar sig igenom Norrköpings tätort och längs med linjen skiftar det politiska landskapet färg. Hur ser det ut där du bor?

I likhet med de flesta stadsdelarna i Norrköpings kommun är Socialdemokraterna (S) det största partiet både vid Hagaskolan och i Marielund. Den stora skillnaden ligger hos Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet (V). Med 21,09 procent av rösterna i kommunvalet 2018 är SD det näst största partiet i valdistriktet Hagaskolan. Här är V bara det fjärde största partiet med 9,38 procent.

undefined
I valdistriktet Hagaskolan var SD det näst största partiet i kommunvalet 2018.

Men ett kort stopp längre bort på spåret blåser det alltså andra vindar. I Marielund är V det näst största partiet med 15,38 procent av rösterna – medan SD bara är det fjärde största partiet i Marielund med 10,99 procent av rösterna.

undefined
Här, vid Marielunds spårvagnshållplats, är Vänsterpartiet näst störst efter Socialdemokraterna.

En vacker sensommardag, med ett par veckor kvar till valdagen, gjorde vi ett nedslag i området för att försöka få en bättre bild av statistiken. Inledningsvis kan vi konstatera att det kan vara känsligt att prata om valet. En del säger nej innan vi knappt hunnit presentera oss.

Andra har inget emot att snacka politik – men vill inte vara med på bild eller med namn. Som den 26-åriga kvinnan som nu gör sitt tredje val. Hon är mycket intresserad av valet.

– Vi är ett kompisgäng som nyss träffades för att prata igenom valet, läsa på och jämföra vad partierna vill, säger hon.

undefined
Kort - men ändå långt avstånd. Mellan de två spårvagnsstoppen förändras väljarsympatierna.

Hon har tidigare bott tre år i Haga, men bor nu i Röda stan, en del av Marielunds valdistrikt. Hon blir inte förvånad när vi berättar att SD är mer än dubbelt så stora i valdistriktet Hagaskolan jämfört med i Marielund.

– Jag blev nästan chockad när jag flyttade in i flerbostadshuset i Haga. Folk kunde slänga ut sig vad som helst. Och på spårvagnen kom det kommentarer som "de ska inte komma hit och ta våra jobb". Det handlar om ren och skär rasism, säger kvinnan. 

Mellan höghusen i Marielund träffar vi en man i 35-årsåldern. Han bor numera i Haga, men har tidigare bott i Marielund.

Märker du någon skillnad på hur man pratar om politik i de olika områdena?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag och mina kompisar pratar inte så mycket politik. Jag har röstat på olika partier; S, V och M. Men jag har inga problem med att rösta på SD. Vi måste få slut på kriminaliteten, det är det vi måste fokusera på, säger mannen.

undefined
Helena Östberg och Oy Leja är på hundpromenad i Marielund. "Jag är rädd när jag rör mig i området", säger Oy Leja.

På Värmlandsgatan möter vi Oy Leja och Helena Östberg som är ute på en hundpromenad. Trots att SD bara är det fjärde största partiet i området kan de mycket väl tänka sig att lägga sina röster på partiet.

– S måste bort från makten, så känner jag det, säger Helena.

Oy Leja berättar att hon är rädd när hon rör sig i området.

– Jag har inte bestämt mig för hur jag ska rösta än, men tryggheten är nog den fråga som avgör vem jag kommer att rösta på.

undefined
När spårvagnen rullar in från Hagaskolan mot hållplatsen Marielund blir det mer röda röster.

När vi passerat Riksvägen möter vi Anita Karlsson. Hon svarar rätt på att S är det största partiet i valdistriktet Hagaskolan, men tror att V är det näst största partiet – inte SD.

– I och med att det bor rätt så många gamla här trodde jag att S och V var störst. Jag vet vilka jag inte ska rösta på, jag kastade SD-broschyren som jag fick med posten med en gång.

Så många hade jobb

Enligt kommunens områdeskartor för 2021 såg det ut så här:

I Haga bodde 5 366 personer. Andelen födda i Sverige var 79,1 procent, medan andelen födda i länder utanför Europa var 18,7 procent. Andelen förvärvsarbetande var 76,9 procent (78,7 procent av männen och 74,7 procent av kvinnorna). 

I Marielund bodde 4 494 personer. Andelen födda i Sverige var 64,9%, andelen födda i länder utanför Europa var 33,5%. 71,4% var förvärvsarbetande (74,1% av männen och 68,5% av kvinnorna).

Karta: Riksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!