Segregation, arbetslöshet och kriminalitet. Boende i Hageby borde ha allt att vinna på att göra sina röster hörda i valet. Här i området borde man vara intresserade av att försöka påverka vem det är som bestämmer för att försöka få till en förändring.
Men tittar man på valresultatet i kommunvalet 2018 ser man att i de fyra valdistrikt som utgör Hageby var det betydligt färre som valde att gå till vallokalerna än i andra delar av Norrköping:
- I snitt var det 63,5 procent av de röstberättigade som deltog i valet – att jämföra med det totala valdeltagandet i kommunen på 83,7 procent.
- Flest soffliggare fanns i valdistriktet Hageby Centrum – här var man sämst i kommunen med sina 59 procent.
- Utvecklingen går heller inte åt rätt håll med tanke att det vid kommunvalet 2014 var 65,5 procent som röstade.
- Befolkningsstatistik från 2021 visar att 57 procent av de boende i Hageby var födda i länder utanför Norden.
- 53,7 procent hade ett jobb och medianlönen låg på 189 500 kronor per år – att jämföra med 326 800 för hela Norrköping.
Varför väljer fyra av tio i Hageby att inte rösta? Finns det en koppling mellan ett socioekonomiskt svagt område och ett lågt valdeltagande?
Susanne Wallman Lundåsen är universitetslektor vid Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet och forskar bland annat om lokal demokrati. Enligt henne visar forskningen att det finns ett samband mellan valdeltagande och socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och inkomst.
– Och när det gäller gruppen födda utanför Norden är det ju något färre som har höga inkomster och hög utbildningsnivå.
Enligt Wallman Lundåsen är det svårt att klarlägga orsaken till det låga valdeltagandet.
– Det går inte enkelt att svara på om det beror på att det saknas kunskap om valets betydelse och de politiska partierna, eller om det beror på att man upplever ett större avstånd till de politiska partierna. Boende uppfattar också att partierna inte vänder sig till dem som väljare. Det finns även en generell misstro mot politiska partier.
– Att bo i ett område där få andra röstar kan också i sig bidra till att det är några färre som gör det, säger Wallman Lundåsen, som ser kombinationen av de här olika faktorerna som en möjlig orsak till det låga valdeltagandet.
Ett par dagar innan valdagen är det rätt stor aktivitet i de två lokaler för förtidsröstning som finns i Mirum galleria i Hageby. Sandra Filipsson jobbar som röstmottagare.
– I går var det mycket folk, i dag har det varit lite mindre. Vi hoppas ju att vi får ett så högt valdeltagande som möjligt, säger hon.
Intill vallokalen finns representanter från ABF, Portalen och Hyresbostäder på plats. Via bland annat ett quiz – med frågor om exempelvis vem som är statschef i Sverige och hur många ledamöter som sitter i riksdagen – vill man öka medvetandet för valet.
– Det låga valdeltagandet här i Hageby beror på att boende inte vet så mycket om vad de olika partierna vill. Politikerna dyker upp en gång vart fjärde år, men i övrigt hör man inget om hur det ska satsas på Hageby, säger Portalens Said Zarwal.
Men har man inget eget ansvar att hålla sig uppdaterad?
– Det har man absolut. Men jag tror många upplever att det är svårt att få någon information om valet från myndigheterna, säger Said Zarwal.
Den bilden delas av Hadeel Alkudhari som sitter och fikar med sin väninna.
– Det är många som inte röstar för att de inte känner till politiken i Sverige och hur den fungerar. Många kan inte svenska språket och all information är på svenska, de behöver ge en del av informationen på arabiska. Det är ett komplicerat system för invandrare och alla förstår inte hur det fungerar. En del av det är väljarnas ansvar att ta del av informationen, men en del är också politikernas ansvar, säger hon.
Kamil Madie, som jobbar på kaféet Baken Flake, ska i likhet med Hadeel Alkudhari gå och rösta.
– Det är viktigt att rösta, folk måste förstå att det är det enda sättet där man kan göra skillnad. Jag ska välja det parti som ska ta hand om Hagebyområdet och minska brottsligheten och göra det till en bättre plats att bo i. Jag behöver känna mig inkluderad i partiets plan och det är det som saknas i nästan alla partier, säger han.
Raghda Bashy är heller ingen soffliggare.
– Man kan inte gå runt och gnälla över saker om man inte röstar. För mig är det en självklarhet att rösta, säger hon.