Här är trafiken som hårdast i Norrköping

Trafikflödet berättar om hur Norrköping förändras. Vi har jämfört siffrorna från 1955 och 2022. Skillnaden var ingen överraskning.

Då. Trafiksituationen på Kungstorget som den såg ut den 8 december 1955. Ingenstans var trafiken lika hård och tät som där på den tiden.

Då. Trafiksituationen på Kungstorget som den såg ut den 8 december 1955. Ingenstans var trafiken lika hård och tät som där på den tiden.

Foto: Sigge Wallin

Norrköping2022-12-17 15:00

Då och nu

Mer trafik – men på andra ställen. Ett av många sätt på vilket Norrköping har förändrats. En gammal svartvit bild fick oss att kolla in trafiksituationen i Norrköping, både då och nu.

I början av december 1955 mättes trafikflödet i Norrköping. Det skedde redan då med jämna mellanrum. Var någonstans var trafiken som mest intensiv? Det var inte särskilt svårt att få raka besked i frågan. Tvärtom. "Segraren" var både överlägsen och förmodat oslagbar. Kungstorget – sedan 2005 officiellt kallat för Norr tull – drog till sig mest trafik och under en enda lördagstimme vid räkningen passerade 1 400 motorfordon platsen på väg västerut.

Begreppet knutpunkt hade sällan känts mer korrekt.

undefined
Då. Trafiksituationen på Kungstorget som den såg ut den 8 december 1955. Ingenstans var trafiken lika hård och tät som där på den tiden.

Nu, 67 år senare, har den mest intensiva trafikgenomströmningen i stan flyttat ett par kilometer längre norrut. Kungstorget var således inte oslagbart. Vid räkningen nyligen visade sig nämligen Stockholmsvägen, räknat mellan Ingelstarondellen och Sandbyhovsrondellen, vara allra hårdast belastad. Även nu skedde en del av mätningen under en lördagstimme, med start klockan 13, och under den perioden passerade 3– 550 fordon den aktuella sträckan på väg norrut.

3– 550 mot 1 400 alltså.

Att trafiken har ökat under årens lopp kan knappast belysas tydligare än så. Ingen kan vara förvånad.

NT skrev om trafikräkningen i december 1955. Artikeln ackompanjerades effektfullt med den svartvita "Då-bilden" med den djärve mc-föraren i centrum. NT skrev om läget på Kungstorget:

undefined
Nu. Det är fortfarande mycket trafik vid Norr tull. Även om den "oslagbara" trafikknuten inte längre leder.

Sedan gatukontoret regelbundet räknar trafiken vid knutpunkterna i Norrköping, vilket pågått en längre tid, är det numera möjligt att lämna uppskattningarna när det gäller att placera in dem i ordningsföljden. Oslagbar etta är fortfarande räkningspunkten Kungstorget, som förmedlar trafiken mot Finspångsvägen, Stockholmsvägen och i dag inte betydelselösa Ingelstavägen.

Toppnoteringen i lördags under en timme visade att 1 400 motorfordon passerade platsen västerut. "Leverantörer" av denna trafik är Norra Promenaden och Kungsgatan, och det låter således sägas att stadens "andra strög" – det västligaste Ströget om man så vill – är kraftigt trafikbelastat, men så för det ju också i motsats till Drottninggatan förutom, spårvagnar även linjebussar, tung lastbilstrafik och cyklister.

Den senaste trafikräkningen genomfördes för några veckor sedan, i början av november, och identifierade alltså ett avsnitt av Stockholmsvägen som mest trafikbelastat. Där passerar det en genomsnittlig vardag 35 636 fordon. Den mest intensiva dagen var fredagen, toppnoteringen landade på 38 602 fordon. Maxtimmen norrut (lördag klockan 13) var 2 118 fordon på en timme, medan maxtimmen söderut (fredag klockan 16) var 1 618 fordon på en timme.

undefined
Vid den senaste räkningen visade sig trafiken vara som mest intensiv vid Sandbyhovsrondellen.

Att trafiken numera är intensivast en bit utanför stadskärnan är bara naturligt. Den är en del av trafikplaneringen. Förr leddes trafiken gärna in i city via nybyggda trafikleder – Albrektsvägen är ett bra exempel – medan dagens ambition istället är att hålla biltrafiken borta från Drottninggatan med omnejd. Stockholmsvägen, Söderleden och Sjötullsgatan är några vägvalen som får ta "smällen" istället.

Kungsgatan bidrog till trafikbelastningen på Kungstorget på sin tid. Kungsgatan var en livlig affärsgata med en mängd små, men populära, specialbutiker. Särskilt i juletider levde den upp. Vilket fick NT-profilen Anderzon att skalda i en kärleksfylld hyllning till gatan i samband med att tidningen skrev om 1955 års trafikräkning veckorna innan jul.

undefined
I samband med högertrafikomläggningen 1967 bildades det köer på Kungsgatan.

Vi kan givetvis inte undanhålla er Anderzons "Julrim från Kungsgatan". Ett antal klassiska butiker, som gamla rutinerade läsare säkert känner igen, passerar revy.

Att särskilt vid jultid på Kungsgatan gives

en hel del av värde förstår var person

som tittat i fönstren hos Stenegårds, Stiwes,

hos Hattkompaniet och Bengts Konfektion.

Här ligger affärsmännen inte en ide,

hit dras du varhelst du må vistas i stan,

och ska du bli pank kan de likaväl bil de´

på Norrköpings Kungsgata dan före dan...

Och Sandgatan låga basarhus hör även

till det som bör ses, så nog får du ett snärj.

Hos Granstrands och Köhlers där ser du på väven,

i Weydes butik där får tillvaron färg.

Små fynd du längs Kungsgatan bör kunna göra

om smaken är god och din plånbok är huld.

Från Dures nås (helt symptomatiskt) ditt öra

av "Drömmar om silver och drömmar om guld".

Att skriva någonting liknande fint om Stockholmsvägen känns aningen mer utmanande.

Kungstorget

Platsen mellan Norra Promenaden och järnvägen fick namnet Kungstorget 1898. Dess anor är betydligt längre än så och redan i början av 1700-talet var det här Norrköpings norra tullport. Det fanns totalt fyra stycken. Fram till 1810 betalade bönder och handelsmän skatt på sina införda varor här. Så småningom blev Norr tull allt vanligare i folkmun och den 14 juni 2005 fastställdes namnet officiellt till Norr tull.

Karta: Norr tull
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!