Här är tydliga kravet – på den som vill styra med KD

De som vill spela på samma planhalva som Kristdemokraterna kommande mandatperiod måste vara beredda att stå upp för valfriheten. Både inom barnomsorgen och hemtjänsten. "Jag kommer inte ge upp det, det är vårt DNA", säger Eva-Britt Sjöberg, partiets förstanamn.

Eva-Britt Sjöberg har suttit som kommunalråd i den styrande Kvartetten i två mandatperioder. Hon fortsätter gärna att styra Norrköping, men kandiderar också till riksdagen.

Eva-Britt Sjöberg har suttit som kommunalråd i den styrande Kvartetten i två mandatperioder. Hon fortsätter gärna att styra Norrköping, men kandiderar också till riksdagen.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-09-02 20:00

Kommunvalet

De senaste åtta åren har Eva-Britt Sjöberg varit kommunalråd i den styrande Kvartetten, som förutom Kristdemokraterna besått av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerparitet.

– Vi i Kvartetten har haft få interna konflikter. Visst har det funnits sakfrågor som vi inte varit överens om, exempelvis markfrågor. Men det har varit ett givande och tagande, summerar hon när det bara är några få veckor kvar till valet.

Så tillägger hon med tydlig röst:

– Det innebär inte att jag säger att vi vill fortsätta att styra så här. Vi är ett borgerligt parti och det är så vi vill att Norrköping ska styras. 

undefined
Eva-Britt Sjöberg har suttit som kommunalråd i den styrande Kvartetten i två mandatperioder. Hon fortsätter gärna att styra Norrköping, men kandiderar också till riksdagen.

Även i det här valet står Eva-Britt Sjöberg som förstanamn på KD:s lista till kommunalvalet. Men innan vi tar oss an partiets valmanifest för Norrköping 2022 förflyttar vi oss tillbaka till 2018. 

På valplakaten då stod det "Nej till Ljuralänken", "Mindre barngrupper i förskolan" och "För trygga barn och familjer".

Hur blev det?

– Ingen Ljuralänk.

Och mindre barngrupper i förskolan?

– De har minskat, så delvis har det blivit så. 

Delvis?

– Statistik säger det, men det är inget jag kan stå för.

En koll hos jämförelsetjänsten Kolada visar att antalet barn per barngrupp i kommunal förskola den senaste mandatperioden har minskat från 14,4 till 13, 8.

– Det har inte riktigt blivit som vi hade hoppats. Det vi däremot har stått upp för är familjedaghemmen och vi har haft framgång med att de blivit bevarade.

undefined
Fler barndaghem för att få till mindre grupper inom barnomsorgen. Det är något som Eva-Britt Sjöberg och KD har kämpat för. Men utfallet blev inte riktigt så. Det kan hon nu konstatera.

Men de har inte blivit fler?

– Tyvärr inte. I den frågan står vi rätt ensamma.

Varför?

– Många tror att det är pedagogisk bättre i förskolan. Med bättre utbildad personal. Men vi menar att barn upp till tre års ålder i väl fungerande familjer mår bra av att vara hemma. I icke fungerande familjer blir det så klart annorlunda. Men små barn behöver små grupper och då är familjedaghemmen också väldigt bra. 

Ni ville också korta köerna till LSS-boenden och äldreomsorgen. Har ni lyckats?

– Ja, tack vare de investeringar vi gjort. Men de som har behov av särskild omsorg utöver det som finns där kan behöva stå i kö.

En av de frågor som Eva-Britt Sjöberg återkommer till och som hon gärna lyfter upp är översynen av reglerna för ekonomiskt bistånd. En översyn som fullföljdes och skärptes efter att hon tillträdde som ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2018, efter att tidigare ha varit ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Översynen ledde till att utgifterna för ekonomiskt bistånd minskade rejält.

undefined
Eva-Britt Sjöberg är stolt över ha varit med i förändringsarbetet som lett till att kommunen har lyckats får ner utgifterna rejält för ekonomiskt bistånd.

Vad var det ni gjorde?

– Vi funderade bland annat på om vi i Norrköpings kommun var för generösa. Och vi såg att vi hade delar som låg utöver riksnormen. Exempelvis att man kunde studera och samtidigt ha ekonomiskt bistånd. Vi kom fram till att det är likabehandling som måste gälla, mot andra Norrköpingsbor, som får ta lån för att studera.

Ni mötte på en del motstånd i nämnden, när ni ville att personer med ekonomiskt bistånd skulle flytta till andra kommuner för ett billigare boende? Och det drev ju du ganska hårt?

– Ja, och principiellt tycker jag att vi hade rätt. För avsikten var inte att dumpa någon på en annan ort, även om vissa kommuner kanske upplevde det så. Men tänket var ungefär att har man inte råd med ett hus i en kommun kanske man kan hitta ett billigare i en annan med pendlingsavstånd.

Men det är inte riktigt samma sak – och här var det inte frivilligt?

– Formuleringen ska kanske vara att om jag behöver se över mina boendekostnader kanske jag måste flytta till en annan kommun. Men det blev fel.

undefined
"Det blev fel". Eva-Britt Sjöberg medger att det inte var särskilt lyckat att tvinga kommuninvånare med ekonomiskt bistånd att leta billigare boende i andra kommuner.

Hur? 

– Om en enskilde person som är i fortsatt behov av ekonomiskt bistånd flyttar till en annan kommun blir det den kommunen som får stå för kostnaderna, det som kallas social dumpning. Det var ju inte vår tanke.

Ni var med och införde valfrihet inom hemtjänsten för några år sedan, LOV. Nu har Socialdemokraterna flaggat för att det ska bort. Er reaktion?

– Vi vill ha kvar valfriheten. Men inte nödvändigtvis LOV, som innebär att de som är intresserade och uppfyller kraven kan starta hemtjänstverksamhet. Men det blev ingen valfrihet för boende i ytterområdena. Underlaget fanns helt enkelt inte för aktörerna. Så vi vill att man i stället upphandlar några få, så att de som ansöker vet förutsättningarna och vet att de inte behöver konkurrera med så många förutom den kommunala hemtjänsten.

Ni vill också se ökad trygghet. Utveckla.

– Vi vill ha fysisk trygghet med exempelvis fler kameror. Men också en ökad trygghet för familjer med stöd i föräldrarollen. Det kan vara mer praktiskt med kurser eller annan stöttning. Vi vill också öka tryggheten för barn i skolan. Där ser vi elevhälsan som oerhört viktig. Stöttar vi barnen stöttar vi också lärarna.

Ni är tydliga med valfrihet både inom hemtjänst och barnomsorg. Kan ni samarbeta med partier som säger nej till det?

– Det ser jag som mycket svårt. Det är vårt DNA. Då vet jag inte vad vi skulle få i stället. Så...nej.

På riksnivå har Kristdemokraterna sagt att man kan tänka sig ett samarbeta med Sverigedemokraterna i budgetfrågor. Hur ser du på ett samarbete i kommunen?

undefined
Vilka partier KD är redo att samarbeta med efter valet tänker Eva-Britt Sjöberg inte svara på förrän efter valdagen.

– Jag har faktiskt inte så mycket pejl på vad de vill här.

Är du inte nyfiken? 

– Nej, faktiskt inte.

Men om SD stödjer er i frågan om valfrihet?

– I sakfrågor har vi inte stängt för något, men att styra ihop handlar om mer än politik.

Så vad blir svaret? 

– Att jag inte tänker svara. Det tar vi efter valet. Vi vill inte måla in oss i ett hörn.

Eva-Britt Sjöberg och KD har tidigare sagt att man inte behöver vara kristen för att rösta på KD. Det handlar i stället om att partiet bygger på kristna värderingar. Det säger hon nu också.

Vilka värderingar är det?

– Jag kan inte peka på något direkt som står i Bibeln. Det skulle väl i så fall vara att vi ser den enskilda människan som står i centrum.

Men det låter inte som en särskilt kristen värdering?

– Nej, det kanske det inte är. Det här är lite pinsamt, att jag faktiskt inte kan svara på det. Det var klurigt, men det personliga ansvaret man har, till skillnad från socialismen där kollektivet tar ansvaret. Vi ser att alla har något att bidra med, att människan kan påverka, och det är kristet.

undefined
Eva-Britt Sjöberg och KD säger att partiet vilar på kristna värderingar. Men vilka det handlar om har Eva-Britt Sjöberg svårt att svara på.

När vi ses om fyra år, hur har ni förändrat Norrköping?

– Vi har bland annat en mer levande landsbygd, med fler busslinjer och fler anpassande äldreboenden i ytterområdena, så att de äldre inte behöver flytta ifrån sin ort.

KD Norrköping

Förstanamn: Eva-Britt Sjöberg.

Procent 2018: 5,39 procent.

Mandat i KF: 5.

Största/minsta valkrets: Brånnestad (10,48 procent), Ljura (3,42 procent).

Hjärtefrågan: "Trygga familjer och trygga barn."

Bästa med Norrköping: "Det är en vacker stad och jag gillar blandningen av folk."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!