Det var först osäkert om hur en ny servicebyggnad skulle placeras när spårvagnarna blev fler, längre och behövde en större spårvagnshall.
I dag vet vi, när den vidsträckta bussdepån utökar den gamla anläggningen från 1950-talet med ny helt servicebyggnad med tre våningar på 3 000 kvadratmeter.
Från Vikboplan och ut till Importgatan på Risängen. Där tidigare Returpunkten låg anser Östgötatrafiken att det ligger långsiktiga vinster att ha buss- och spårvagnsdepå på en samlad plats.
Både arbets- och trafikmässigt.
Om en ny entreprenör upphandlas i framtiden ingår ett hyreskrav för det bolag som tillträder. Administration, kontor, personalutrymmen men framförallt verkstad och uppställningsplatser.
– Efter diskussion med Norrköpings kommun kom vi fram till att det vore mycket bättre att de bygger och hyr ut, så garanterar vi en hyresgäst. För vi villkorar upphandlingen så att det bolag som vinner avtalet för att köra tätortstrafiken i Norrköping måste hyra depån för ett givet pris. Det blir mer konkurrensneutralt, så får den utföraren ta med egna skiftnycklar och så vidare säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
– Då vet kommunen också var bussarna hamnar. Annars kan det bli en diskussion om trafikläget på andra ställen av stan och problem med tvättanläggningar och miljökrav, säger Mattias Näsström.
Med en delad depå som flyttar mellan varje upphandling, tappar man också andra fördelar. Det är de säkerhetsmedvetna bussförarna som är rekryteringsbas för spårvagnsförare.
– Framförallt går det att samutnyttja förarpersonalen på ett bättre sätt här. Personalen är en stor kostnad i verksamheten. Med allt på ett ställe finns möjligheten att köra spårvagn på förmiddagen och buss på eftermiddagen, säger Mattias Näsström.
Transdev är entreprenör nio år framåt efter den senaste upphandlingen för tätortstrafiken i Norrköping. Företaget har också nyligen vunnit upphandlingen för expresstrafiken för östra Östergötland, efter en överklagandeprocess.
Så det mesta på gummihjul är nytt nu.
Det är också trafikdragningen – en flerårig och omskriven process, som i stort sett ska fungera fullt ut från sommaren. Då ska kollektivtrafiken på allvar ta andelar från biltrafiken.
I depån står 32 fabriksnya dubbeldäckare utrustade med wifi och USB-laddning för framtida pendlare. 28 av dem ska vara tursatta för expresstrafiken mellan Norrköping, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik.
Det innebär att anläggningen i Norrköping kommer hålla 90 bussar rullande.
– Det är sex tekniker i dag, men nu har vi fortfarande garantiperiod på de nya bussarna. Så vi kommer behöva anställa ytterligare i framtiden, säger Transdevs servicechef Tomas Nilsson.
Genomgående för den nya anläggningen är att det finns ytor att köra rakt igenom med bussarna. Backa med buss ska man av säkerhetsskäl helst undvika. Det gäller både parkeringen utomhus, men också inne i den nya byggnaden. Där finns datorstyrda lyftar, tvätt, smörjgrop och en ny lyftramp för takjobb. 39 bussar i Norrköping går på biogas med tank på taket.
– Vi har en travers så vi kan lyfta gastankarna. Jätteviktigt och bra för att kunna jobba säkert med bussarna. Den blir värdefull. Smörjgropen är också kvar. Nu kan vi kan köra rakt igenom, Tidigare fick vi backa in fordonen, krångla. Här är det jättesmidigt, säger Tomas Nilsson.