Det är i ett antikvariskt PM från Fredriksson arkitektkontor till Länsstyrelsen i Östergötland som skisserna för en ny bro mellan Kneippen och Himmelstalund presenteras.
I skrivelsen beskrivs den nya brons placering, generella utformning och förhållande till byggnadsminnet Himmelstalunds herrgård. Handlingen belyser även den påverkan som kan förväntas på byggnadsminnet och byggnadsminnesområdet.
– Vi har ju dialog och samråd med länsstyrelsen hela tiden för att försöka komma överens om den exakta utformningen. Vi känner oss väldigt förhoppningsfulla över det här senaste förslaget. Vi tycker inte att byggnadsminnet påverkas alls i det här förslaget, säger Johan Smedner, enhetschef infrastruktur vid Norrköpings kommun.
Den nya brons läge är samma som tidigare, det gör man dels av kulturhistoriska skäl och dels för att kommunen gör bedömningen att det är det bästa läget generellt för en bro. Enligt skisserna sträcker sig bron över de befintliga brostöden från 1901. Lutningen ska av tillgänglighetsskäl uppföras med cirka åtta procent och den totala bredden på bron ska vara tre meter.
Skillnaden från det senaste inlämnade förslaget är att man har sänkt brobanans höjd över marken. Sänkningen har lett till att bron slutar innan Brovaktarstugan då brons ändspann förkortas.
Vad händer närmast?
– Vi har ett samrådsmöte inbokat med länsstyrelsen i slutet av den här veckan. Det är därför vi nu har skickat de här senaste skisserna till dem. Vi hoppas vi får godkänt och klartecken till att starta arbetet med att detaljplanera processen.
Vad innebär det?
– Det innebär att göra detaljerade byggritningar och att ansöka en ny vattendom. Länsstyrelsen är ju också med i processen kring vattendomen. Därefter inleds en upphandling av entreprenör.
Så – när kan den nya Femöresbron stå klar?
– Om allt går enligt planerna kan byggnationsstart ske tidigast vid årsskiftet. Målet är bron ska stå klar 2024, säger Johan Smedner.
Det var 2016 som gamla Femöresbron stängdes för allmänheten efter en inspektion som visade på korrosionsskador (rost) i brokomponenter. Två år senare fraktades bron bort för demolering.
Sedan bron avlägsnades har Norrköpings kommun arbetat för att återuppföra en bro. Länsstyrelsen stoppade ett tidigare förslag från kommunen som gick ut på att man skulle flytta Brovaktarstugan samt brofästena med tillfartsvägar.