Gripen man i Polen har koppling till Foxtrot och Kalonätverket

Den 23-årige gängkriminelle mannen som greps i Polen i början av oktober har koppling till både det så kallade Kalonätverket i Norrköping och det kriminella nätverket Foxtrot. NT kan nu avslöja att han är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Polska Gränsbevakningen bröt upp dörren till lägenheten där mannen befann sig och stormade in med dragna vapen.

Polska Gränsbevakningen bröt upp dörren till lägenheten där mannen befann sig och stormade in med dragna vapen.

Foto: Polska Gränsbevakningen

Norrköping2024-10-15 12:05

Enligt flera oberoende källor var mannen en av de svenska medborgarna som greps efter en skottlossning i Istanbul i början av september förra året. Ungefär två månader senare blev en 30-årig gängkriminell ihjälskjuten i Bosniens huvudstad Sarajevo. 23-åringen blev skadad i samband med den skjutningen.

En anhörig uppgav i polisförhör att när 23-åringen släpptes i Turkiet så åkte han hem till Norrköping för att hämta sitt pass.

undefined
Tre svenska medborgare greps misstänkta för mordet på den 30-årige Foxtrotmannen i Sarajevo.

"Han var bara i Sverige en dag. Den dagen (23-åringen) kom till Sarajevo vid ca klockan två så blev (30-åringen) mördad klockan halv fem. (23-åringen) fick då ett skott genom magen", berättar den anhöriga.

Båda våldsdåden kopplas till den interna konflikten inom det kriminella Foxtrot-nätverket, mellan den så kallade Kurdiska räven och Jordgubben. 23-åringen pekas ut att stå på Kurdiska rävens sida i konflikten.

Han har även koppling till det kriminella nätverket från Hageby och Navestad som polisen kallar Kalonätverket. I september 2023 avfyrades flera skott in i en lägenhet på Plåtslagaregatan i Hageby. 

undefined
23-åringen befann sig inte i lägenheten när skotten avlossades in genom dörren.

23-åringen var skriven på adressen och skjutningen har tidigare kopplats till Foxtrotkonflikten, men polisen knyter den även till konflikten Kalonätverket har med en kriminell gruppering från området Marielund.

En anhörig till mannen var hemma i lägenheten, men blev inte skadad.

I början av oktober greps 23-åringen i den polska hamnstaden Gdansk när polska Gränsbevakningen stormade en lägenhet. Enligt rättshandlingar är han misstänkt för grovt narkotikabrott.

undefined
I en video publicerad i polsk media visas hur 23-åringen grips.

Han sitter nu frihetsberövad i Polen. 

Mariusz Duszynski, talesman för Distriktsåklagarmyndigheten i Gdansk, uppger att de agerat på uppdrag av svenska myndigheter eftersom det funnits en Europeisk arresteringsorder utfärdad för att gripa 23-åringen.

– Jag känner inte till att han begått några brott här och vi driver inget ärende mot honom, säger Mariusz Duszynski.

undefined
Karin Sandén är ansvarig för den svenska utredningen mot 23-åringen.

Enligt kammaråklagare Karin Sandén, som är förundersökningsledare i ärendet, är 23-åringen i nuläget häktad i Polen i två månader.  

– Under den tiden ska det ske ett överlämnande. Det är den längsta tiden, men sedan kan det gå snabbare om man väljer att inte överklaga, säger hon.

Sandén fortsätter:

– Det kommer bli en ny häktningsförhandling i Sverige när personen är på svensk mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!