Här är Kolmårdens sällsynta nytillskott

Tre valpar av den hotade arten skogshund har fötts på Kolmårdens djurpark. Här utgör de en "levande backup" för sina vilda släktingar.

Norrköping 21 november 2019 16:00

Den andra november föddes trion, Jorge, Juanita och Javier. De vägde runt 150 gram vid födseln, men ökar nu stadigt i vikt.

– De är fortfarande väldigt små och hjälplösa, men allt ser jättebra ut, säger Siri Brobeck, djurskötare.

 

Skogshunden förekommer naturligt i Sydamerika, men minskar hastigt i antal. Enligt Internationella naturvårdsunionen har 25 procent av alla skogshundar försvunnit under en tolvårsperiod, då människan förstör deras levnadsmiljöer.

– De är extremt skygga, så det är svårt att veta exakt hur många som finns kvar. Men uppskattningsvis runt 10 000 i vilt tillstånd.

Det var tidigare i år som Kolmården, som enda svenska djurpark, tog emot ett par skogshundar för att bedriva avel på dem. De är en del av ett bevarandeprogram, som i sin tur är ett komplement till de bevarandeinsatser som görs på plats i länder som Brasilien och Argentina.

Om arten skulle utrotas eller minska drastiskt i antal finns således en reserv.

– Då kan våra djur placeras ut i det vilda för att rädda arten, säger Siri Brobeck.

 

Som vuxen väger skogshunden uppåt åtta kilo och mäter 30 centimeter i mankhöjd. Till utseendet påminner de lite om mårddjur.

Siri Brobeck har hand om parkens rovdjur, som tigrar och lejon. Men skogshunden har ändå en speciell plats i hennes hjärta.

– De är härliga, envisa och rara. De lever i familjegrupper, tar hand om och månar om varandra.

Om allt går som det ska kommer trion att möta besökarna vid premiären i vår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa