Jonas siktar högt i lättklädd sport

Reklamskylten fångade hans intresse. Numera ägnar sig 27-åriga Jonas Gründer flera timmar i veckan åt poledance, en form av avancerade akrobatiska övningar som utförs på en fyra meter lång stång som går från golv till tak.

Jonas Gründer visar Iron X, ett av de svårare tricksen som går att göra inom poledance.

Jonas Gründer visar Iron X, ett av de svårare tricksen som går att göra inom poledance.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-12-24 13:00

Jonas Gründer har precis slutat jobbet för dagen. Han är hantverkare och jobbar med ventilation. Vi ses i Pronovahuset i Norrköping, i lokalen som tillhör Adore Pole Fitness.

Här tillbringar Norrköpingskillen tre kvällar i veckan. I poledance-studion. Rätt långt ifrån den miljö där han spenderar sina arbetsdagar, låter han förstå med ett litet skratt. 

Lokalen är ljus med högt till tak. Den slående takhöjden har sin förklaring i de fyra meter långa stängerna som är lokalens kärna, och förutsättningen för den träning som fångade Jonas intresse för sju år – poledance. 

undefined
Hudkontakt är en förutsättning för att kunna få grepp om stången i de högre nivåerna av poledans. Därför är det avklätt. förklara Jonas Gründer.

– Jag gick förbi en reklamskylt och blev nyfiken. Jag och en kompis bestämde oss för att prova på. Det var en liten utmaning i början, skrattar han och syftar på att det inte är så lätt att som nybörjare ta sig upp för en stång och därifrån utföra gymnastiska övningar. 

Men utmaning sporrade. Jonas fick mersmak. Snart var han fast i träningsformen, som kräver mycket styrka och teknik, om man ska nå den högsta nivån. 

Grundfysiken hade han dock. Och mer än så. Han började tidigt med parkour, en träningsmetod som innebär att man utnyttjar olika naturliga hinder utomhus, för att ta sig fram och över. Sedan följde gymnastik och fallskärmshoppning. Det håller han fortfarande på med. 

– Numera är jag också instruktör inom poledance, med två grupper i veckan, säger han.

undefined
27-åriga Jonas Gründer fastnade vid en reklamskylt för poledans för sju år sedan. Numera tillbringar han tre dagar i veckan i lokalerna i Pronovahuset.

Samtidigt är Jonas fullt medveten om att poledance i mångas ögon betraktas som en form av "striptease", eftersom det var i den kulturen det en gång började. Och frågorna kommer lite då och då. Inte minst för att han är kille i en kvinnodominerad miljö, där det också är väldigt avklätt.

– Avklätt är det för att det ger bästa friktionen mot stången. Har du kläder på dig glider du helt enkelt ner. Men det är några nivåer in i sporten och till en början är vi på golvet och utför trick och steg där man inte behöver ha samma typ av friktion, förklarar han.

Så klättrar han upp i en av stängerna och visar några övningar. En av de svårare är Iron X. Han hasar ner till halva stången, tar ett rejält grepp med båda händerna brett i-sär. Därefter sträcker han ut resten av kroppen i vinkel, rakt ut från stången.

undefined
Jonas Gründer visar Iron X, ett av de svårare tricksen som går att göra inom poledance.

Så klättrar han upp igen, gör en volt och på en sekund är huvudet neråt i stället. Han släpper taget med allt utom vaderna och far huvudstupa ner. Några decimeter från golvet stoppar han. Kontrollen är total.

Målet för Jonas är att tävla SM i maj nästa år. För det kan man göra även i poledance.

– Man kan tävla i sport eller artistiskt. Jag vill satsa på artistiskt, det blir som en story man berättar. Sport är mer att man ska visa uthållighet och göra vissa förutbestämda moment, förklarar han.

Du är ju rätt ensam kille här, får du mycket frågor av andra killar kring vad det är du ägnar dig åt?

– Ja, det är ju en del som säger att det är väldigt tjejigt, då brukar jag säga att de ska komma och prova. Nu har jag fått en killkompis att börja, det känns jättekul. Jag hoppas fler följer efter. 

Handen på hjärtat, har du trillat ner någon gång och slagit dig?

– Nej faktiskt inte. Men brännsår och framförallt blåmärken är något man kan få, men inte mer än så. Poledance är som vilken annan träning som helst, fast ändå inte. Men det är det bästa jag vet! 

Både SM och VM

Poledance är en träningsform som lånar många delar från gymnastik och akrobatik. 

På 90-talet börjades sporten att läras ut till allmänheten i fitnessammanhang men det var först på 2 000-talet som den fick sitt riktiga genomslag och har sedan dess spridit sig till gym och dansstudios runtom i världen.

Det arrangeras både SM och VM i poledance.

SM arrangeras av Svenska Pole & Aerial Förbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!