Ny färdväg för 1 maj-kortegen: "Lite knöligare"

Blir vädret fint väntas upp emot 600 blankpolerade fordon mullra fram på Norrköpings gator 1 maj. Precis som traditionen varit i runt 50 år. "Men i år har det varit lite bökigt med färdvägen, säger Motorgårdens Mikael Eriksson.

Bilkortegen som rullar genom Norrköpings gator 1 maj är populär.

Bilkortegen som rullar genom Norrköpings gator 1 maj är populär.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2023-04-26 08:00

Ja, det går åt en del planering för att få den populära kortegen att rulla på varje år. Det krävs en del tillstånd från polisen. Och i år har det varit lite extra kinkigt att få till det, enligt Mikael Eriksson, en av medlemmarna i den arrangerande Motorgårdens festkommitté. 

– Det har varit lite knöligare. Vi kommer inte att kunna åka längs med Fleminggatan i år, som vi brukar. De håller på att bygga om för en cykelväg där. Så därför får vi åka ner mot Packhusrondellen i stället, säger han.

Om vädret blir soligt och fint väntas närmare 600 fordon rulla fram i kortegen.

– Regnar det är det inte så många som är så sugna på att ta ut sina fina bilar. Det kräver en del putsning efteråt, förklarar Mikael Eriksson, som själv inte tänker banga om vädergudarna inte är snälla nog. 

undefined
Sedan 1972 har det varit tradition för alla bilentusiater att putsa upp sina bilar och delta i kortegen.

1972 gick den första kortegen genom Norrköpings gator. Syftet är inte enbart att visa upp de finputsade åken. Överskottet av den avgift som föreningen tar ut för att delta, går till välgörande ändamål. Förra året fick Ria del av överskottet.

– I år går pengarna till Vita hästens ungdomssektion, säger Mikael Eriksson.

Kortegen startar klockan 14 från Kråkvilan, vidare mot Slakthusvägen, Lindövägen, Söderleden, Sjötullsgatan, Hamnbron, Packhusrondellen, Norra Promenaden, Drottninggatan, Hamngatan, Gamla Rådstugugatan, Hörngatan, Södra Promenaden, Linköpingsvägen, Odengatan, Hjalmar Brantings gata och Gustav Janzens gata.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!