"Ett bra beslut för effektiviteten i Norrköpings kommun", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) angående beslutet om den stora omorganisation av kommunens verksamhetskontor som klubbades på kommunstyrelsens sammanträde i måndags.
Det handlar om det stora "superkontor" som får namnet Tillväxt- och utvecklingskontoret, som vi tidigare har berättat om. Där ska en mängd olika verksamheter samlas under samma paraply. Bland annat näringslivsfrågor, kommunikation, digitalisering, säkerhet och kultur-och fritidskontorets uppdrag.
– De ska jobba närmare varandra och få de synergieffekterna med tillväxt som vi ser att man kan få med den här typen av organisation. Man tar bort stuprörstänket för att maximera effekterna, säger Sophia Jarl.
Förslaget har dock fått kritik från oppositionen. S, V och MP yrkade avslag.
– I grunden är det en stor risk att det blir en del i höger- och SD-styrets angrepp på kultur och fritid. Det finns inget sämre tillfälle att göra en så här gigantisk grej samtidigt som man skär ner så mycket, säger Nicklas Lundström (V).
Han oroas främst över fritidsgårdarnas situation.
– De är redan inne i en stor omorganisation i och med flytten från utbildningskontoret och nu kommer ytterligare en. De är redan hårt pressade precis som hela kultur och fritid.
Den nya organisationen innebär att kultur- och fritidskontoret försvinner som eget verksamhetskontor och att de olika uppgifterna delas upp mellan olika avdelningar i det nya tillväxt- och utvecklingskontoret. Under det som kallas Attraktionskraft hamnar Idrott, kultur- och fritid, Stadsmuseum, Konstmuseum och Cnema tillsammans med Näringsliv och externa relationer samt Kommunikation och press.
Bibliotek, Kulturskolan och Fritidsgårdar hamnar under det som benämns Livskvalitet tillsammans med bland annat Demokrati och bildning och Infrastruktur.
Den nya organisationen innebär också att tjänsten som kultur- och fritidsdirektör försvinner. Maria Modig innehar tjänsten i dag och blir ytterligare en i raden av höga kommunala tjänstemän som lämnar sin tjänst sedan maktskiftet för snart ett år sedan.
– Jag har svårt att kommentera det hela i nuläget, säger Maria Modig.
Arkitekten bakom den nya kommunala organisationen är kommundirektören Anna Selander. Hon har tidigare förklarat att de som jobbar ute i verksamheterna inte kommer att beröras. Däremot kommer näringslivsdirektören, kommunikationsdirektören, digitaliseringsdirektören, säkerhetsdirektören och kultur- och fritidsdirektören att ersättas med en ny tillväxt- och utvecklingsdirektör. Det kommer också nya chefsroller i organisationen.
– Det som är kultur- och fritidskontoret idag kommer att se väldigt annorlunda ut, men som helhet befinna sig inom det nya kontoret, säger Anna Selander.
– Chefsstrukturen och uppdragen kommer att vara annorlunda och det påverkar framförallt chefernas ansvarsområden. Jobbar du exempelvis med lokaluthyrning idag gör du det imorgon också, men kanske har en ny chef.
Det nya kontoret ska vara igång 1 januari 2024. Enligt kommunledningen ska tillväxt- och utvecklingskontorets uppdrag bli att ge kommuninvånare service, öka Norrköpings attraktionskraft och förbättra kommunens utvecklingsförmåga såväl inom organisationen som tillsammans med andra parter.