Ett turbulent år närmar sig sitt slut. Inte minst har våldet visat sitt ansikte i Norrköping. Inom loppet av ett år har tre personer har skjutits ihjäl på öppen gata och en sprängning skett i ett flerfamiljshus. Alla händelser har kopplingar till organiserad brottslighet.
Vad Kvartetten kan göra för att öka tryggheten?
– Där behövs ett lite större perspektiv än det kommunala, säger Olle Vikmång och pekar på de resurser som satsas på att utbilda fler poliser.
– Vi har under senare år fått till en bra samverkan mellan kommun och polis. Det behöver vi hålla i, eller växla upp om det behövs.
På kommunal nivå talar Vikmång om betydelsen av en fungerande skola och fritidsverksamhet. Han lyfter fram Klockaretorpet som ett positivt exempel på hur målinriktat arbete lett till positiv förändring.
– För fem år sedan var det stökigt med öppen droghandel i centrum. Men alla aktörer gick samman och tog fram en handlingsplan. I dag är situationen en annan. Vi behöver bli bättre på är att samordna våra resurser.
– Eller ta Hageby, ett av få områden som har plockats bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Vi behöver dra slutsatser om vad som varit framgångsrikt. Vi har avsatt pengar för att få igång det arbetet.
Du får överta en rad uppmärksammade ärenden från året som gått. Till exempel kritiken mot kommunen för Esmeraldafallet, debatten om Malmölandet och frågan om Marviken. Hur ser du på dessa?
– Frågorna har gemensamt att de är stora, svåra och har väckt känslor. Men de är också under hantering. På det sättet känner jag mig trygg. Exempelvis socialkontoret jobbar på utifrån kritiken från Ivo.
Flera nämnder måste spara, särskilt tekniska nämnden. Skapas inte en negativ bild av Norrköping om staden sparar på gatubelysning, eller när man gläds åt att slippa kostnaden för snöröjning?
– Man kan inte bygga en ekonomi på att hoppas att det inte snöar. Det är inte heller så vi planerar.
– Alla besparingar vi gör måste vägas mot vad som är viktigast att upprätthålla. Människors trygghet är viktigt, och att i det läget släcka belysning eller undvika klottersanering är knepigt. Det är också en av anledningarna till att vi sköt till extra pengar till belysningen.
– Samtidigt har vi inför nästa års budget gjort en tydlig prioritering av skola, vård och omsorg. Vi ser en positiv trend i skolresultaten. Där måste vi hålla i prioriteringen för att inte bryta utvecklingen. Men skola, vård och omsorg handlar om 90 procent av våra utgifter. Då måste något annat stå tillbaka.
Hur ser du på det ekonomiska läget?
– Det kommer att vara tufft. Men hela Kommunsverige står inför samma utmaning. Staten behöver stärka kommunsektorn och titta på ökade statsbidrag för att kommunerna inte ska behöva göra så dramatiska nedskärningar.
Kommer du att värna om Kvartetten?
– Ja, absolut. Kvartetten har varit bra för Norrköping. Vi har högt i tak och hittar vägar fram i svåra beslut.
– Hur vi sedan väljer att gå fram inför nästa val är för tidigt att säga. Risken är stor att vi efter nästa val har ett mycket svårt parlamentariskt läge.
Socialdemokraterna har tappat väljare i valen sedan 2002. Hur ska partiet göra för att vara relevant?
– Människor behöver uppleva att vi ser samma verklighet och samma problem som de ser. Hela socialdemokratins existensberättigande ligger i att vara samhällsförändrande och problemlösande.