De nya föreskrifterna innebär alltså dramatiska förändringar för kattägare. Du får inte släppa ut din katt okastrerad längre, då bidrar du som djurägare till okontrollerad avel – ett lagbrott. Lösningen är antingen kastrering, sterilisering eller preventivmedel.
– Vi har inte förut kunna ställa krav på kastration, utan bara kunnat skriva att de måste se till att okontrollerad avel inte sker. Men nu står det ju tydligt att man är skyldig att se till att okontrollerad avel inte sker och att djuren ska vara kastrerade, säger Helen Haaranen-Loor på Länsstyrelsen i Östergötland.
Hon är försiktig med att uttala sig om vilka lagliga konsekvenser de nya föreskrifterna kan få. Men välkomnar skärpningen.
– De är besvärliga fall att reda ut. Jag skulle säga att majoriteten av våra kattärenden med problem av djurhållning är relaterat till okastrerade katter. Folk förstår inte att matar man dem så har man ansvar för dem. Du får honor som betäcks för tidigt, för ofta. Viroser, parasiter och sjukdomar sprider sig. Hälsan är ofta väldigt dålig, säger Helen.
Uppskattningsvis finns det runt 100 000 hemlösa katter i Sverige idag. Fiahemmet på Bråvalla tar dagligen hand om bortsprungna katter, kastrerar dem och söker nya familjer till de som inte hittar hem.
– Det här är ett första steg, säger Inger Ydrenius, som driver Fiahemmet i sin roll som ordförande och har jobbat med just den här frågan sedan 2004.
Föreningen jobbar hårt för att ID-märkning också ska bli obligatorisk för kattägarna.
– Nu är en sak i land och det får vi vara glada för, säger hon och förklarar att katter är utsatta djur.
– Det är som att man kan göra vad man vill med en katt.
Hon sitter med ett tydligt exempel på några 14 dagar gamla kattungar som hittats och lämnats till föreningen.
– De första kattungarna som dumpats i en container och som inte hade någon mamma. Det är verkligheten för oss nu. Vi bara väntar på den invasion av kattungar som brukar dyka upp. Där kan verkligen ett krav på kastration göra nytta.
För Fiahemmet har vårens Coronapandemi dock haft en positiv effekt. Färre än vanligt har lämnat in sina katter lagom inför ledigheten.
– Semesterallergier, de har inte kommit lika mycket i år. Det kan vara att coronaviruset påverkat så att folk inte rör sig lika mycket, säger Inger Ydrenius.