Det var under måndagskvällen som en man sköts inne i gallerian. Den misstänkte skytten greps en kort stund efter skottlossningen. Enligt centrumchefen Annelie Svensson var kamerainvesteringen planerad långt innan måndagens skjutning och är inte en direkt åtgärd på grund av den.
Sedan tidigare finns övervakningskameror installerade i köpcentret. Enligt säkerhetschefen är de av en äldre variant. Snart tar nästa generation kameror över. De har en bättre upplösning som fångar fler detaljer på besökarna. Och bland de sparade filerna kan AI-teknik användas för att följa en specifik persons agerande, enligt Ola Stavnsborg.
Den norska Olav Thon-gruppen äger bland annat tio köpcenter i Sverige, varav Mirum galleria är ett av dem. Koncernens säkerhetschef Ola Stavnsborg har ett meddelande till alla kriminella.
– Vi söker inte konflikt med dem. Men vi jobbar aktivt för att de inte ska begå brott i våra områden.
Det senaste verktyget för att skapa trygghet i koncernens 90 hotell och köpcenter är kameror med AI-teknik. De kommer att vara i bruk i Mirum galleria under april månad om tidsschemat håller.
Programvaran bakom kamerorna analyserar, sorterar och lagrar bildmaterialet. Det kommer sedan att vara möjligt att plocka fram bilder på specifika personer som vistas i gallerian enligt bestämda värden som längd, kroppsbyggnad, kläder och andra detaljer. På så vis kan kameran snabbt kunna sammanställa allt bildmaterial som finns lagrat på en specifik person för att fånga upp och följa ett händelseförlopp.
Kamerorna täcker alla parkeringar i anslutning till gallerian, alla ingångar och vad Ola Stavnsborg benämner som "knutpunkterna" inne i köpcentret.
Bildmaterialet lagras i en månads tid för att bara användas om man misstänker att ett brott har begåtts.
– Vi använder ingen ansiktsigenkänningsteknologi, det är olagligt. Men vi har på kort tid fått helt andra möjligheter att skapa trygghet tack vare den nya AI-tekniken.
Hjälper verkligen kameraövervakning?
– Vi menar att det gör det. Kriminella personer vill inte bli igenkända. Därför undviker man belysta platser, platser med många vittnen och där kameror finns. Vi har liknande kameror i 90 av våra hotell och köpcenter i Norge och Sverige. Det gör att vi har en bra statistisk grund att stå på.
Just därför är skjutningar som den som skedde i måndags väldigt ovanliga i just köpcenter, enligt Ola Stavnsborg. Under sina tio år som säkerhetschef är det här hans första fall.
– Vår totalbild är att man är säkrare inne i ett köpcenter än utanför ett. Butiker har problem med stölder och snatteri men i regel har köpcenter låga kriminella tal, säger han.
Vad säger ni till besökare som inte vill bli filmade?
– Att vi följer svensk lag. När man går in i ett köpcenter står det klart och tydligt att du går in i ett TV-övervakat område. Det är viktigt att säga att vi inte aktivt tittar på kamerabilderna. De hämtas och används bara när en händelse har skett. Det här skapar en trygghet för de som väljer att vara i våra områden.
Han menar att den nya AI-tekniken också blir ett bättre hjälpmedel för polisen.
– Nu kan vi snabbare få fram allt bildmaterial som vi har på en och samma person som man misstänker har gjort något kriminellt.
Den totala kostnaden för det nya kamerasystemet sett över en sjuårsperiod är en miljon kronor.