Den har kallats "Norrköpings hemligaste vattendrag". Nu ska delar av Ljura bäck få ett helt nytt och attraktivt utseende samtidigt som problemen med ständiga översvämningar runt den gamla bäckfåran försvinner.
Det handlar om det så kallade "flygplatsstråket", från Arkösundsrondellen längs med Söderleden, förbi Lindövägen och fram till Sjötullsgatan ungefär. Här ska bäcken nu få större utrymme i åfåran med hjälp av nya svämplan och högflödesfåror. Ett svämplan håller kvar vattnet i anslutning till bäcken. Nya vallar ska skydda infrastruktur.
– Det handlar om att utvidga bäckravinen så att vi får bättre plats med vattenvariationerna så det inte svämmar över. Utvidgningen är klar till 90 procent, men vi har haft problem med högt vatten hela hösten. När vi byggt svämplanerna har de tagits i bruk direkt. Det har varit tuffa förhållanden för entreprenören, säger Elke Myrhede som är projektsamordnare för hela arbetet.
Höstens problem visar också varför det behöver göras. De modelleringar som gjorts visar att vid ett så kallat 100-årsregn kommer delar av flygplatsen och landningsbanan, verksamhetsområdet vid Arkösundsrondellen, Lindörondellen och delar av Lindövägen att översvämmas. Vintern och vårens höga flöden är en försmak på vad som kan komma.
– De åtgärder vi gjort ska räcka till. Vi har haft högvattenflöden hela tiden och varit uppe vid 50-årsflöde vid något tillfälle, säger Elke Myrhede.
Ljura bäck börjar vid Ensjön och är Norrköpings näst största vattendrag efter Motala ström. Ljura bäck avleder stora mängder naturflöden och dagvatten från ungefär en tredjedel av Norrköping. En stor del av bäcken går under jord i kulvertar genom Navestad/Hageby och under E22 innan den går i dagen. Under 2011 drabbades Risängen med omgivningar av en översvämning som drabbade ett flertal fastigheter med stora kostnader som följd – och det var ingen engångsföreteelse. Årligen sker mindre översvämningar i Ljura bäcks nedre lopp.
Norrköpings kommun har fått 20 miljoner kronor i stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för de förebyggande åtgärderna mot översvämningarna.
Totalt är kostnadsprognosen för åtgärderna knappt 50 miljoner kronor. Där ingår allt från förprojektering, detaljprojektering, domstolskostnader (tillstånd för vattenverksamhet), genomförande och avslut av projektet. Inklusive kommunens egna personalkostnader.
– Det byggs också en ny gång- och cykelväg utmed området från Arkösundsrondellen till Lindövägen. Där blir det också en ny bro över bäcken. Det är nästan det roligaste med hela projektet att tillgängligheten för Norrköpingsborna kommer att utökas.
Hela området mellan Söderleden och flygplatsen får delvis ett nytt utseende. Dels med de vallar som byggts upp men också i och med att den naturliga kulle som funnits där nu byggts på.
– Att vi kunnat lägga jordmassorna vi grävt bort på kullen och vallarna istället för att köra bort dem är en stor besparing. Den nya kullen kan fungera både som pulkabacke och utflyktsmål, säger Elke Myrhede.
Förutom att minska översvämningsrisken kommer åtgärderna också att öka naturvärdena längs Ljura bäcks nedre lopp.
– Genom att sakta ner vattnets hastighet i Ljura bäck kan vi minska erosionen och grumlingen i vattnet och skapa mer våta miljöer runt omkring, säger Elke Myrhede.