"Hans nötkräm hade kunnat döda mig"

Moas härliga resa till Spanien slutade inte som den skulle. Istället för att gå av planet som alla andra väntade en ambulans på flygplatsen, allt på grund av en nötkräm.

Moa har tidigare fått flera allvarliga allergichockar.

Moa har tidigare fått flera allvarliga allergichockar.

Foto: Privat

Norrköping2018-07-25 11:30

Onsdag den 18 juli skulle Moa Magnestrand, 20 år, flyga hem efter sin semester i Alicante i Spanien. Moa har sedan tonåren haft en luftburen nötallergi, både för vanliga nötter och jordnötter. Innan hon skulle flyga hem hade hon meddelat flygbolaget om sin allergi.

– Innan vi lyfte satt personalen längst bak och läste på alla produkter om det var okej att ta med ombord. De gjorde verkligen sitt yttersta, säger Moa.

Trots att flygvärdinnorna fyra gånger hade meddelat via högtalarsystemet att det fanns en person med luftburen nötallergi ombord, fanns det en man som valde att inte ta till sig av informationen.

– Han öppnade en nötkräm som jag reagerade på och jag blev väldigt dålig, säger Moa.

Partiklarna från nötkrämen kom ut i luften som Moa sen andades in. Hon fick då i sig de allergener hon inte tål och reagerade kraftigt. Moa fick kliande utslag och svullnade upp och märkte att hon fått en allergisk reaktion.

– Både tungan, bak i gommen och ner i halsen svullnade det upp, säger Moa.

Hon tillkallade då personal och berättade att hon kände av sin allergi. Vid detta tillfälle fick de även syn på mannen som hade öppnat en nötkräm, som satt på sätet framför Moa.

– Innan vi ens hade lyft blev han tillsagd att inte öppna en choklad och de sakerna han hade med sig, sen en gång till och sen en tredje gång. Han sa sen att han inte visste att det var nötter i nötkrämen.

Moa fick flytta fram i planet för att försöka lugna ner allergin, men den eskalerade trots detta.

– Allting började snurra, och sen låg jag bara på golvet, jag försvann helt. Sen minns jag inte så mycket, säger Moa.

När Moa trillade ihop efterlyste flygvärdinnorna någon med vårdkunskap, och på planet fanns två stycken sjuksköterskor. De hjälpte Moa att ta sin medicin och gav hennes sprutor. Hon är otroligt tacksam för deras, och flygvärdinnornas hjälp.

– De höll mig vid liv tills vi landade på Skavsta.

Väl på flygplatsen väntade en ambulans på landningsbanan. Moa blev förd till sjukhus, där hon fick stanna kvar under kvällen för observation så att hennes kropp syresattes och att blodtrycket var bra, men kunde senare på kvällen åka hem. En vecka har nu gått sen händelsen, och Moa känner fortfarande av allergin.

– Jag känner av att jag lättare får reaktioner, det är krig i kroppen. Kroppen blir rädd och sätter sig i försvar och jag får nu reaktioner oftare än vanligt, säger Moa.

Moa vill att alla ska ta nötallergi seriöst.

– Många frågar varför dem ska anpassa sig om de vill äta nötter, men man måste sluta tänka på vad man vill, och tänka på vad man inte vill ska hända.

– Hans påse med nötkräm hade kunnat döda mig, säger Moa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om