Hans dystra prognos: Efter nyår kommer konkurserna

Det är en tung tid för hotell- och restaurangbranschen. "Det gör ont i hjärtat att se nedmonteringen", säger Mikael Åhrberg, ordförande för Bråvikens hotell- och restaurangklubb.

Mikael Åhrberg, ordförande för Bråvikens hotell- och restaurangklubb, beskriver läget som nattsvart för många hotellägare.

Mikael Åhrberg, ordförande för Bråvikens hotell- och restaurangklubb, beskriver läget som nattsvart för många hotellägare.

Foto: Roland Klinga/Thomas Möller/Oscar Fock

Norrköping2020-11-26 17:30

Det är alldeles tomt i lobbyn där vi möts. Det är som ett tecken i tiden. Hotellen tappar antalet gäster. Och konferenserna är i stort sett lika med noll sedan Folkhälsomyndigheten kom med sina striktare allmänna råd. Mycket är svart. 

– Jag lider verkligen med alla mina kollegor inom besöksnäringen. Det gör ont i hjärtat på en hotelier som mig att se denna nedmontering av verksamheter och att så många fantastiskt kompetenta serviceambassadörer blir uppsagda, säger Mikael Åhrberg.

Han är ordförande för Bråvikens hotell- och restaurangklubb. En sammanslutning med 23 medlemmar som verkar för att lyfta frågor inom bland annat besöksnäringen.

– Det är tuffa tider nu och jag är säker på att ingenting kommer att bli sig likt igen. Vi kan vara säkra på att det blir ett före och efter coronan. Det är min fasta övertygelse, säger Mikael Åhrberg.

– Det som är helt säkert är att det kommer att bli färre konferenser. Samtidigt tror jag att konferenser kanske blir lite längre när man väl har dem. En trend i dag är att hotell hyr ut rum som kontor. Eller att du kan sitta i hotellobbyn och jobba med en viss service som ingår. Jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta. Behoven av dyra kontor kommer att behöva utvärderas av företagen, säger han.

Med färre konferenser och färre företagskunder ser han också en utveckling där hotellkedjorna måste förbereda sig för fler privatkunder. Innan pandemin var 80 procent av gästerna på hotell affärskunder. Han ser redan i dag en förskjutning där allt fler av gästerna är privatkunder. Snart är det 50/50, menar han. Han tror att den prognosen är realistisk.

– När gränserna öppnas och det är säkert att åka igen kommer många börja resa utomlands igen. Men jag tror att en hel del har omvärderat sitt resande. Jag ser det inte som omöjligt att kanske så många som 25 procent av dem som förr reste utomlands väljer Sverige istället. Det blir en utmaning för besöksnäringsorganisationen inom kommunen och hotellen som behöver jobba med att skapa reseanledningar året runt som attraherar.

Vad bygger du din gissning på?

– Sommarens erfarenheter där många av våra medlemmar har sett starka privatkunder som varit mycket nöjda med sina erfarenheter, säger Mikael Åhrberg.

Även om inga hotell har gått i konkurs ännu i Norrköping så ser han risken som överhängande att dramatiska saker kommer att hända i närtid. Branschen är i gungning och han ser faror för en del av klubbens medlemmar.

– Ja, om man tittar förbi dom stora hotellkedjorna, så är det definitivt så att några hotell kommer att hamna i rekonstruktion och konkurs. Jag tror att vi på Sverigenivå kommer se de första konkurserna efter nyår. Om vi tittar på restauranger så har konkurserna redan startat.

Mikael Åhrberg tror inte att antalet hotell i framtiden kommer att påverkas den dag allt vänder. Åtminstone behöver det inte bli så, menar han.

– Antalet hotell behöver inte påverkas den dagen det vänder, utan det kommer att byggas nya som inget skett. Dock måste hotellen mera utvecklas till att bli mera livsstilshotell, alltså att hotellet i sig är en reseanledning. Som Steam Hotel i Västerås (ett ombyggt ångkraftverk från 1917).

Hur länge till överlever företagen om pandemin håller i sig?

– Det är svårt att svara på hur länge olika företag orkar att hålla emot. Det beror på att en del är ägda privat och där man också äger fastigheten, andra är finansierade genom riskkapital. Många som inte är i besöksnäringen menar att förlängningen av korttidspermitteringen måste vara som en skänk från ovan. Självklart är stödet av nytta om man har någon form av försäljning. Problemet är att om intäkterna är nästan obefintliga, då har permitteringsstödet inte någon betydelse, säger han.

Hur mår medlemmarna du möter?

– Det är nattsvart för många och det är svårt att se när det här ska ta slut. Pandemin gör det också svårt att träffas. Men jag och klubben försöker lyfta våra frågor. Samtidigt är det svårt när vår bransch får ta de tuffa restriktionerna. Jag kan tycka att det är förvånande att varuhus kan få ta emot mycket folk och att samtidigt förs det diskussioner om att man vill stänga ner restauranger. Det är inte ljust nu och det gör mig bekymrad och många är uppgivna och undrar om man ska orka. En del kommer inte att göra det, säger han.

Hotellbranschen

Tyskar, norrmän och holländare stod för flest gästnätter av utländska gäster på svenska hotell under 2019.

2019 hade svenska hotell, stugbyar, med mera, nästan 17 miljoner gästnätter. Utländska gäster stod för 25 procent av beläggningen.

Inom hotell- och restaurangbranschen är drygt 42 procent av de anställda utlandsfödda och under 25 år.

Över 200 000 personer jobbade inom hotell- och restaurang 2018.

Källa: Visita

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!