– Hur jag löser toabesöken? Inga problem – jag gör inga. Jag varken äter eller dricker på arbetspassen ... men jag har en liten dunk med mig om det skulle uppstå ett akut läge, säger Mats Carlsson och ler.
I fyra och en halv vecka har dekormålaren varje morgon klivit de 350 trappstegen upp för byggnadsställningen vid Rådhuset. Uppe i sin lilla inplastade bur – 68 meter upp– har han sedan jobbat med att förgylla Gull-Olle. Senare på eftermiddagen tar han de 350 trappstegen ner igen.
Om ni tycker att den arbetsinsatsen rymmer en del utmaningar – kan vi lägga till att Mats Carlsson är höjdrädd.
– Det fick mig att tveka ... men samtidigt kände jag att jag inte kunde säga nej till det här jobbet. Det är en riktigt ära för en Norrköpingsbo.
Känslan varje gång du går förbi och tittar upp på Gull-Olle och tänker "honom har jag målat"?
– Det kommer bli riktigt häftigt! Jag ser fram emot när allt är torrt och vi kan plocka bort plasten. När solen då skiner på Gull-Olle blir det läckert.
Ni har umgåtts i över en månad nu, kommer ni bra överens?
– Vi pratar inte så mycket med varandra, men jag petar honom i näsan ibland, säger Mats Carlsson.
Han visar hur själva arbetet går till när han lägger på ett tunt lager bladguld på statyn som mäter fyra och en halv meter. Mats använder sig av både penslar, lim och papper.
– Fridströms Måleri har gjort ett bra jobb med att slipa rent, så förgyllningen har rullat på enligt planerna, säger Mats Carlsson.
Totalt blir det 8 000 guldblad men sammanlagt väger inte bladguldet mer än 136 gram.
Hur mycket karat pratar vi om?
– Bladguldet är 24 karat. Värdet på själva förgyllningen ligger nog på cirka 300 000 kronor.
Det blåser som bekant hårt på toppen, med åren har Gull-Olle blivit rejält utsatt och grånat ordentligt. Mest ansträngt var det 2019 då mycket av förgyllningen försvann i ett blixtnedslag – för övrigt samma oväder som orsakade branden på Östgötateaterns tak, inte långt från Rådhuset. För att undvika nya blixtnedslag förses nu Rådhuset med ett nytt åskskydd.
Arbetet med statyn – som skapades av Johan Axel Westerlund år 1910 och som föreställer Norrköpings skyddshelgon Sankt Olof – går nu mot sitt slut. Om ett par veckor kan byggnadsställningen och plasten plockas ned.
Det är som bekant inte bara Gull-Olle som får ett ansiktslyft. Sedan hösten 2022 pågår en omfattande renovering av hela Rådhuset. Den ståtliga byggnaden ska moderniseras – det innebär bland annat ett helt nytt ventilationssystem.
Niclas Bodén, byggledare på Structor Östergötland AB, berättar att renoveringen rullar på bra. Målet är att vara klara första kvartalet 2025. Själva kostnaden har också gått upp i takt med att renoveringen
– När man väl har beslutat att renovera en byggnad såsom Norrköpings Rådhus är det inte helt oväntat att man under produktionen upptäcker skador och resultat av tidigare ombyggnationer som behöver åtgärdas och som blir kostnadsdrivande, säger han.
Den beslutade budgetramen är på 170 miljoner kronor. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) konstaterar att det är en stor renoveringskostnad.
– Men redan från början har vi haft en konstnadsmedvetenhet. När Rådhuset står klart finns det 300 arbetsplatser, jämfört med de 130 som fanns där tidigare. Det här gör att vi i framtiden sänker våra kontorskostnader, främst av de externa lokalerna, säger Sophia Jarl.