Jonas Lindström har en ledig dag från skiftarbetet som pannvakt på Billerud i Skärblacka. En dag han tänker spendera i Norrköping tillsammans med stans hemlösa. Eller, rättar han sig själv, alla han intervjuar är inte hemlösa. Men många.
Det började i juni, Jonas Lindström hade semester och tid över. Länge hade han funderat över männen och kvinnorna på parkbänkarna runt om i stan. De som skrattade och stojade högljutt, men ändå tycktes vara avskilda från omgivningen och draperade med en slags osynlighetsfilt.
– Folk tittade åt ett annat håll, och klev över på andra sidan gatan för att slippa möta dem. Jag ville veta vilka de var och gav mig ut på stan, säger han.
Han hade just kommit hem från en resa till Ungern där hemlösheten är utbredd.
– Där finns en obehaglig tendens, med Viktor Orbán i spetsen, att vilja sopa allt under mattan. Utslagna människor ska inte synas.
– Och lite så börjar det bli även i Sverige. När jag var nere på Gränden (Ett boende för hemlösa missbrukare. reds.anm.) och pratade med personalen, berättade de att boende i området tyckte att de hemlösa störde gatubilden. De ville inte se dem helt enkelt.
– Jag tror att det är farligt när den typen av avhumanisering sker. I stället för att vilja hjälpa människor som far illa, vill man inte se dem, säger han.
Jonas Lindström började ta kontakt med männen och kvinnorna på parkbänkarna i stan och utanför Systembolaget. Förhoppningen var att han skulle få tillåtelse att dokumentera deras vardag med en kamera. I samtal, men också genom att följa dem i olika sammanhang.
– Jag ville ge dem en röst, och berätta deras historia, säger han.
Samtalen blev flera, och med dem startade Jonas Lindström Youtubekanalen "Originalen på stan". Videokanalen har i dag 1 500 prenumeranter, och flera tusen visningar per inslag.
Till en början möttes han av misstänksamhet, vem var han och varför gjorde han det här. En del trodde att han ville sko sig på annonspengar. Men då de förstod att kanalen var annonsfri och att hans enda intresse var att var att berätta deras historia lossnade samtalen. I dag känner han de flesta, och många har blivit vänner. I september startade Jonas Lindström en insamling på Facebook.
– 13 000 kronor har jag fått in. De ska gå till mat och vinterkläder åt dem jag intervjuat, säger han.
– Insamlingen visar att det finns en vilja att hjälpa och förändra. Och det har varit alla kategorier av människor som hjälpt till, säger Jonas Lindström.
Engagemanget för "originalen på stan" tror han är sprunget ur hans egen uppväxt. Farbrodern var musiker, en riktig karaktär.
– Jag såg upp till honom. När han var nykter lirade vi ihop.
Morbrodern dog av en leversjukdom innan han hann fylla 30.
Jonas Lindström tänker fortsätta med Youtubekanalen, och eventuellt också med insamlingarna.
– Men då får det ske i samarbete med en annan organisation. Det blir för mycket annars, säger han.