Peter Särud har byggt upp Linköping Citysamverkan och livat upp Skäggetorp centrum. Nu vill den 58-årige Mjölbybon ta Mirum galleria till sina glansdagar. Hur ska han fylla de tomma butikslokalerna och ta kunderna till ett av landets utsatta områden?
– Den här delen ska vi bygga om, den behöver vi förbättra, säger Peter Särud, ny centrumchef, och pekar på ett kalt området mellan Systembolaget och Stadsmissionen på gallerians bottenvåning.
Det är bara några veckor sedan han tillträdde sin post. Trots att han är att anse som ny på jobbet vinkar han glatt till flera av dem han möter när han visar NT:s reporter runt i gallerian. Hälften av de lokaler vi passerar står tomma i väntan på en ny hyresgäst.
Att Hageby finns på polisens lista över utsatta områden, att gallerian ingick i Sveriges första säkerhetszon eller att det i våras var en skottlossning inuti gallerian oroar inte Peter Särud.
– Jag aktar mig för att se massor av problem, utan jag letar efter möjligheter. Jag kan ärligt säga att det finns en jättepotential här.
Utanför gallerians tröskel har flera våldsdåd rapporterats under året och Hageby räknas till ett av landets utsatta områden. I mars 2024 avlossade en 17-åring skott mot en annan man inne i gallerian.
– Det blir ju ett problem när det sker i vårt hus. Det här var före min tid, säger Peter Särud.
Det måste ändå vara en utmaning att få folk att vilja stanna till i en stadsdel där det har varit mycket oro?
– Jag känner att man vänder det till att se det som ett problem. Jag kan förstå att det finns folk i Norrköping som tänker så, men de har säkert tänkt så i tio år.
– Många svenskar är rädda för det okända.
Flera av lokalerna i gallerian står tomma. I somras lämnade storkedjan Clas Ohlson efter en allt sämre lönsamhet. I gången på övre plan ekar mer än hälfterna av butikerna öde. Peter Särud säger att tomma lokaler är ett växande problem i svensk handel.
– Handeln befinner sig i en förändringfas, så det är inget Hagebyproblem egentligen. Om du går in till city ser du tomma lokaler, det händer överallt, säger Peter Särud.
I flera av lokalerna har samhällsfunktioner som arbetsförmedling, vårdcentral, bibliotek och Statens servicecenter flyttat in. Nu står den nya centrumchefen inför uppgiften att fylla de kvarvarande tomma lokalerna, och enligt Peter Särud har man flera krokar ute.
– Det finns många saker i mixen och där måste vi tänka "vad saknas?", säger Peter Särud.
– Får vi en bra connection med företagen tror jag inte att det är svårt att få dem att flytta in här. Utmaningen ligger snarare i att veta vilken etablering som är rätt.
Har du någon drömetablering?
– Det som fungerar väldigt bra här är ju lågprisaktörer, så jag sneglar på de lågsprisaktörer som inte redan finns här i Norrköping.
Gallerian har idag flera butiker som konkurrerar genom en lägre prissättning, som Jysk, Rusta och Normal. Enligt Peter Särud passar lågprisbutikerna in på Mirum galleria och är uppskattade av kunderna. Han vill nu hitta fler lågprisbutiker inom olika produktsegment – alltså kläder, elektronik och så vidare.
–Till exempel exklusiva klädmärken passar inte in här. Utan det handlar om att spinna vidare på det som kunderna gillar och som fungerar bra.
Har du något exempel på vad vi kan få se här framöver?
– Jag sitter med några nu, men mer än så vill jag nog inte avslöja, säger en kryptisk Peter Särud.
Tror du att du kommer lyckas fylla gallerian under din tid här?
– Jag tror verkligen det. På riktigt.