Han reagerade på Skolverkets förslag

Antiken är i fokus på X-scenen som spelar en 2500 år gammal pjäs. "De skyddssökande" tar upp hur kriget griper in i enskilda människors liv.

En 2500 år gammal pjäs om krig, rädsla och sorg sätts nu upp på den experimentella X-scenen. Stina von Sydow spelar moder i Euripides "De skyddssökande".

En 2500 år gammal pjäs om krig, rädsla och sorg sätts nu upp på den experimentella X-scenen. Stina von Sydow spelar moder i Euripides "De skyddssökande".

Foto: Peter Holgersson AB

Norrköping2019-10-18 09:00

Under hösten blev antiken ett ämne som väckte känslor när Skolverket föreslog att ta bort hela antiken från kursplanen i grundskolan. Men man backade för kritiken innan remisstiden hade gått ut.

– Jag reagerar så starkt på det att jag nästan inte hittar ord. Det är en sådan kollaps av hela bildningsperspektivet, inte minst med tanke på att idén om demokrati uppstod i antikens Grekland, säger Pontus Plænge.

Han både regisserar och är skådespelare i "De skyddssökande", en 2500 år gammal pjäs som skrevs av Euripides –  en av de antika tragediernas odödliga författare.

– Vi fastnade för "De skyddsökande" för den handlar om vad kriget gör med den lilla människan. Hur kriget drabbar familjer, mödrar, söner, fäder och änkor bortom slagfältet. Det handlar om sorgen och desperationen som är tidlös. Den kan vi känna igen, oavsett om pjäsen är skriven för 2500 år sedan eller i går, säger Pontus Plænge. 

I pjäsen lyfts frågor om krig och om vår sköra demokrati. Därför väljer ensemblen med Pontus Plænge i spetsen att låta scenografin väcka associationer till dagens krigshärdar i norra Syrien och moderna miljöer som EU-parlamentet och den internationella domstolen i Haag.

Pjäsen har premiär 18 oktober på X-scenen, Östgötateaterns nya experimentscen, som är öppen för egna initiativ från teaterns fasta ensemble.

– Här kommer vi publiken lite närmare och får göra sådant som man inte kan göra på stora scenen. En sak som är roligt är att man är här lite ifred med sitt projekt. Det är lite som en fri teater. Så är det också i resurshänseende. Vi får inte allt vi ber om, men det finns en sådan stark yrkesstolthet att ingen lämnar ifrån sig något som inte är bra. Det gör mig stolt, säger Pontus Plænge.

För skådespelaren Marika Strand är det första gången hon spelar i ett antikt drama.

– Vi började läsa olika pjäser och det var så jädra roligt. Man blir fascinerad, för även om språket och mytologin kan ta lite tid att ta sig igenom, så inser man att vi tänker likadant, säger hon.

Efter föreställningen hålls eftersnack med ensemblen och vid ett tillfälle även en föreläsning om livet i antikens Grekland. 

I samarbete med Linköpings universitet och programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning arrangeras dessutom en utställning i foajén. De cypriotiska konstnärerna Klitsa Antoniou och Yioula Hatzigeorgiou går i sina verk i dialog med Euridipes pjäs.

Karta: Repslagaregatan 9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!