Äggproducenterna inom Svenska ägg har haft krismöte hos Vreta Kluster. Högre priser på färdigfoder, konstgödsel, el och drivmedel sätter press på ekonomin. Flertalet företagare riskerar att få lägga ned. Priset på ägg är på väg upp, men utvecklingen går för sakta.
– Jag får för lite betalt för äggen. Ersättningen har släpat efter i flera år. Packerierna ger bättre villkor till butikskedjorna för att bli av med äggen än vad de har råd att betala. Vi klarar oss inte på höjningar på tre–fyra ören per ägg. Jag behöver 70 öre för att få kostnadstäckning.
Stora frukostägg ger bäst betalt, 85 öre per ägg. Mindre ägg får Håkan Andersson drygt 30 öre för.
– Förra våren betalade jag 4,90 kronor kilot för hönsfodret. I oktober steg priset till 6,40 kronor. Nu är priset fördubblat mot i våras. Höjningen innebär 12 000 kronor extra i färdigfoderkostnader om dagen. Då odlar jag eget spannmål som motsvarar 60 procent av hönsfodret.
Wäsby lantbruk har 75 000 vita Bovans fördelade på tre stallbyggnader med värphöns i spridda åldersgrupper. Varje fågel äter dagligen 120 gram foder. Han räknar med att hönorna – som kostar 50 kronor styck – börjar lägga ägg när de är 20–22 veckor gamla.
– Äggen ger inga större pengar i början, utan det tar ytterligare fem veckor innan vi kan klassificera äggen och få mer betalt. Ju dyrare fodret är desto tidigare slaktas hönsen. Dels försämras skalkvalitén på äldre djur, dels sjunker äggproduktionen med stigande ålder.
Värphönsen i hans produktion blir sällan äldre än 85 veckor.
– Att skicka hönsen till slakt kostar två kronor per fågel.
Håkan Andersson anser att det blir svårare och svårare att tjäna pengar när kostnaderna ökar.
– Jag är mer orolig för branschens framtid än min egen ekonomi då vi har äggproduktionen kopplat till gården. Kontrakten och uppsägningstiderna är för långa. Det blir problem när priserna släpar efter – inte kan justeras på tolv veckor – när kostnaderna under tiden stiger. Det är stora pengar vi måste lägga ut.
Henrik Andersson, 24, tar successivt över gårdens verksamheter efter pappa Håkan. Han är försiktigt optimistisk.
– Sverige behöver bönderna för att säkra egenförsörjningsgraden av livsmedel. Lantbrukarna blir färre och färre. För att vända trenden måste värdet öka på det vi producerar för att vi ska få lön för jobbet.