Att ställa frågor om varför någon inte tar vaccin mot covid-19 är en känslig fråga. Det märkte vi när vi tog en promenad genom Hageby och Marielund för att fråga om vaccinering. Det märkte också Said Zarwal när han i våras var ute och informerade om viruset i Mirum galleria i en satsning genom Portalen.
– Det var många som inte trodde på informationen från myndigheterna. De trodde mer på falska experter i sociala medier. Det som också slog mig var att man visste mer om smittspridningen i Indien än om hur det är i Norrköping. Många var inte intresserade av att prata när det gällde covid-19, säger han.
Han berättar om möten med människor som beskriver en rädsla för vaccinet. Om hur många beskriver att man vet för lite om det. Han är inte förvånad över att så många inte har vaccinerat sig.
– Många får inte relevant information. Och jag fick ofta frågan om jag kände någon som blivit smittad eller dött av covid-19. När jag sa att jag inte kände någon var argumentet att covid-19 inte ens kunde finnas, säger Said Zarwal.
Han tror att språket är avgörande för att man ska förstå och vilja ta till sig information. Han har också träffat många som inte alls kommer i kontakt med nyheter om vad som händer i Norrköping och Sverige.
– Jag tycker ändå att vi gjorde skillnad. Jag talade med ungefär 400 personer och delade ut information. Jag tror att samhället måste fortsätta att vara ute bland folk för att det ska bli fler som ska ta vaccinet, säger Said Zarwal.
Vad tror du behövs för att nå fler som inte vaccinerat sig?
– Att finnas på plats där folk finns. Och sen tror jag på drop in. Det är många som inte förstår hur man ska boka tid.
När vi träffar människor som är i rörelse i Hageby och Marielund, två områden som visat låg eller ganska låg vaccinationsgrad, är bilden lite annorlunda. Tre av de elva personer vi talade med har inte vaccinerat sig. Men många tycker att det är viktigt och har sagt till andra att ta vaccinet. Men en tvivlare är Imad.
– Jag vill inte. Jag litar inte på vaccinet och företaget som har gjort det, säger Imad, som hjälper sin kompis Wael Ahahmad med ett strulande däck när vi träffar honom.
Wael Ahahmad har å andra sidan tagit vaccin covid-19.
– Jag har vaccinerat mig. Jag tog den andra sprutan i augusti. Jag tvekade inte. Det är viktigt, säger Wael Ahahmad.
Nadia står och väntar på spårvagnen vid Hageby vårdcentral. Hon får hjälp av Santa Almakdesi att svara på våra frågor.
– Jag har tagit två sprutor. Jag tycker att man ska vaccinera sig, säger hon.
Inne i Mirum galleria jobbar Zlata med att rengöra en rulltrappa. Hon tycker att man ska ta vaccinet.
– Jag tog min första spruta i maj. Jag har inte varit sjuk på 20 år, säger hon.
En som inte tagit sprutan är Hafida. Men hon har tänkt mycket på saken.
– Jag har inte vaccinerat mig än. Men jag tänker göra det när jag fött mitt barn. Det är i december, säger hon när vi träffar henne efter att hon lämnat barn på förskolan Sadelmakaren.
I Marielund träffar vi Samiya. Hon har inte vaccinerat sig mot covid-19.
– Jag har inte tagit spruta. Jag har inte hunnit att göra det. Det har varit så mycket. Men jag tror att jag ska ta vaccin nu i veckan.
Stefan Björk har tagit båda sprutorna.
– För mig var det ingen tvekan, säger han när han håller på med att låsa fast grillgaller i en park nära Bråbogatan.