Kommunens övervakning av Norrköpingsbor får hård kritik

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot dåvarande kommunstyrelsens sätt att granska Norrköpingsbor som sökt ekonomisk bistånd – något NT avslöjade förra året. Enligt JO var det ett intrång i den personliga integriteten.

Norrköpings kommun får nu allvarlig kritik för sina metoder i jakten på bidragsfuskare.

Norrköpings kommun får nu allvarlig kritik för sina metoder i jakten på bidragsfuskare.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-05-31 09:24

Det var i maj 2022 som NT avslöjade att Norrköpings kommun anställt en säkerhetsutredare som filmar och fotograferar misstänkta bidragsfuskare utan deras vetskap. Efter att flera personer JO-anmält kommunen, valde Justitieombudsmannen att påbörja en granskning. 

Nu är granskningen klar. Och vi kan konstatera att JO Per Lennerbrant riktar allvarlig kritik mot Norrköpings kommun för utredningsmetoder som använts i ärenden om misstänkt felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd. Metoderna har bestått av spaning och dokumentation och har inneburit övervakning och kartläggning av enskildas personliga förhållanden.

– Utredningsmetoderna strider mot det grundlagsfästa skyddet för den personliga integriteten och rätten till privatliv. Det är mycket anmärkningsvärt att det inte gjordes några egentliga överväganden om de rättsliga förutsättningarna innan metoderna började användas, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

undefined
Justitieombudsmannen Per Lennerbrant riktar allvarlig kritik mot Norrköpings kommun. "Ett betydande intrång i den personliga integriteten",

JO konstaterar i sitt beslut att "utredningsmetoderna och dokumentationen av dem har inneburit övervakning och kartläggning av enskildas personliga förhållanden och inneburit ett sådant betydande intrång i den personliga integriteten som enligt regeringsformen kräver lagstöd", skriver JO bland annat. 

Vidare menar JO att kommunen har dokumenterat levnadsmönster hos de observerade personerna på ett detaljerat sätt. Detta kan inte uppfattas som något annat "än vad som med normalt språkbruk kan benämnas som spaningsmetoder", skriver JO i sitt beslut.

Sammantaget anser JO att det är tveksamt att kommunens personuppgiftsbehandling haft stöd i rättsordningen som dataskyddsregleringen kräver. Kritiken riktas mot den dåvarande kommunstyrelsen.

När vi söker kommentar från Norrköpings kommun, svarar kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD), tillika ordförande i kompetensförsörjningsnämnden, först i ett sms följande: "Vi har inte hunnit analysera JO:s svar, så jag kan inte uttala mig ännu. Återkom om ett par dagar".

undefined
"Vi tar kritiken på största allvar, därför låter vi nu juristerna titta på kritiken omgående", säger Sophia Jarl.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) väljer kort senare att kommentera JO:s kritik enligt följande:

– Kritiken från JO är allvarlig runt de åtgärder som vidtogs mot bidragsfusk förra mandatperioden. Och vi tar den på största allvar. Därför låter vi nu juristerna titta på kritiken omgående och sedan återkommer vi med en samlad information runt både kritiken och åtgärder framåt, säger Jarl.

Enligt Jarl ska kommunledningen ha möte med jurister torsdag eftermiddag.

En stund senare ringer även Eva-Britt Sjöberg upp.

– Vi inom kommunen ska givetvis arbeta inom lagens ramar. Nu har vi fått besked från JO om vad som gäller och det känns bra att det är klarlagt. Nu ska vi analysera JO:s svar och återkommer, säger Eva-Britt Sjöberg.

Sophia Jarl blev under onsdagen rejält uppvaktad av media från hela Sverige då JO-beslutet bedöms som vägledande för många kommuner i landet.

– Det kommer ta tid att läsa igenom och ta ställning till beslutet, men det jag kan säga inledningsvis är att vi som kommun självklart ska ha arbetsmetoder som har lagstöd, säger hon i ett pressmeddelande som skickades ut på förmiddagen.

undefined
Nicklas Lundström (V), var en av dem som JO-anmälde Norrköpings kommun. "Ansvariga politiker bör be de utsatta om ursäkt", säger han.

Oppositionsrådet Nicklas Lundström (V) var en av dem som valde att JO-anmäla kommunen för de metoder som användes. Han är av naturliga skäl glad på onsdagen.

– Vi var det enda partiet som tog upp det här; att även fattiga och utsatta människor har rätt till grundläggande mänskliga rättigheter. Vi kände oss ensamma då, men nu visar det sig ju att vi fick helt rätt. Det känns väldigt skönt, säger Lundström.

Han tycker det är bra att JO kritiserar det faktum att kommunen inte ens övervägt om metoderna man använde sig av var lagliga.

– Det fanns inga direktiv, inga riktlinjer. Det var ju rena vilda västern.

Beslutet lär bli vägledande för alla kommuner?

– Så är det ju. Det känns skönt att Sverige fortfarande är en rättstat där myndigheter inte kan utöva maktövervakning mot medborgarna.

Kommunen riskerar inget vite, men enligt Nicklas Lundström "räcker" det med ett JO-beslut som bara kan tolkas på ett sätt.

Vad förväntar du dig från kommunen nu?

– Tre saker; att de aldrig försöker sig på något liknande, att ansvariga politiker ber de utsatta om ursäkt och att man underrättar de här 33 personerna som blivit utsatt för spaningsmetoderna. Det är många som inte ens vet om att de blivit övervakade, säger Nicklas Lundström.

undefined
Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande när utredningsmetoderna användes är besviken över JO-beslutet. "Jag tänker inte be om ursäkt för att vi gör allt det vi kan göra för att stoppa bidragsfusk", säger han.

Nuvarande oppositionsrådet Olle Vikmång (S), dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, tänker dock inte be om ursäkt.

– Jag tänker inte be om ursäkt för att vi gör allt det vi kan göra för att stoppa bidragsfusk. Men vi ska givetvis förhålla oss till det regelverk som finns. 

Hur ser du på JO-beslutet?

– Först och främst är det bra att det kommit ett avgörande som vi kan förhålla oss till. Men jag är besviken.

Varför då?

– Vi har ett stort samhällsproblem gällande bidragfusk. Det läcker ut skattemedel, som ska gå till de som är sämst ställda, rakt ner i fickorna på kriminella. Det är stöld av skattemedel.

– Det här urholkar även förtroendet för hela välfärdssamhället. De som är skötsamma och har rätt till bidrag riskerar att få nekat försörjningsstöd när systemet istället göder organiserad kriminalitet. Det här visar att vi behöver en ny, skärpt lagstiftning mot välfärdsbrott, säger Vikmång.

Så gick det till

Det var våren 2021 som Norrköpings kommun beslutade att anställa en säkerhetsutredare som ett led i upptrappningen av arbetet mot bidragsfusk. 

I metoderna ingick att fotografera och filma bidragstagare utan deras vetskap och kommunen skriver själv i yttrandet att det löpande har förekommit att även andra, inte misstänkta personer har dokumenterats i samband med detta. 

Personer har även fotats genom fönster in i sina lägenheter eller på sina balkonger.

Nu får metoderna allvarlig kritik av JO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!