Vi träffas över en kopp kaffe mitt i Kolmårdens Djurpark. Det har gått 20 år från dagen han lämnade Norrköping och Östergötland och flyttade till Skellefteå, men med familj, släkt och vänner kvar i länet så blir det ett naturligt stopp på semestern.
– Här sprang man ju mycket som liten grabb. Nu är det mina barns tur, säger Peter Mandalh och skrattar samtidigt som ett sms avslöjar att fru Marie och barnen Erland, 10, och Irma, 8, tagit plats längst fram i kö till delfinshowen.
– ... och så är jag ett stort fan av IFK Norrköping. Jag är ju fotbollsnörd i grunden. Det går aldrig ur – var man än lever och bor. Det är också välkänt i hockeystaden Skellefteå.
Ditt efternamn, Mandalh, stavas så.– Med h sist. Det är rätt.
Ovanligt?– 99 av 100 gånger blir det fel, men h ska vara sist. Det är ett gammalt släktnamn på min mammas sida. Vi tog det namnet, när jag och Marie gifte oss så Mandalh lever kvar. Det är inte många med det namnet i Sverige idag.
Just Mandalh har en historisk koppling till hemorten Skellefteå.
– Min morfar Edde var lantmätare och jobbade mycket med stadsmiljön i Skellefteå. Vi får backa tillbaka till 1950-talet, men när jag är ute och föreläser kan det komma fram äldre och fråga ”är du släkt med Edde?”. Många minns hans namn och den stavningen. Det är lite speciellt, säger Peter.
Peter Mandalh, som är grundare och vd för kommunikationsbyrån WDO, är barndomskompis med Stefan Papangelis, vd för Happy Norrköping. De träffades i skolåldern och har haft kontakt genom åren, men det är först nu de gör gemensam sak. WDO och Happy Norrköping arrangerar tillsammans med Norrköpings Kommun och Norrköpings Science Park Future Summit 2018.
Den 4 september byter Louis de Geer och Flygeln skepnad med sikte på framtidens möjligheter och utmaningar i arbetslivet.
WDO, som grundade Creative Summit, har sin bas i Skellefteå. De har under flera år lockat gäster och talare från hela världen.
Nu kommer världen till Norrköping.
– Det är kanske inte unikt att prata framtid i sig. Det finns många evenemang med det temat, men det unika är att framtiden kommer till Norrköping, säger Peter Mandalh.
Stefan Papangelis har besökt Creative Summit i Skellefteå.
– Det här är något vi inte har i Norrköping. Jag pratade med Peter om tanken att ta det hit också. Nu är vi där. Vi kände ganska tidigt att det fanns ett intresse i vårt näringsliv, menar Stefan.
1998 flyttade Peter Mandalh – efter några års studier i USA – till Skellefteå.
– Mitt fokus var att jobba med evenemang och event. Det fanns en utbildning där, med koppling till universitetet i Luleå, som verkade mest intressant. Jag sökte, kom in och blev kvar. Dessutom var Skellefteå bra i innebandy, som var min sport på den tiden.
Hur gick den med den karriären?– Från att ha varit en ganska avslappnad sport blev den ju rätt snabbt seriös med inte lika stort kreativt utrymme så jag tappade intresset, men spelar lite på skoj än i dag.
Hans företag WDO växer ständigt på en allt mer expansiv marknad med världen som arbetsfält.
– Vi började som en ren kommunikationsbyrå, där det mest handlade om att jobba med varumärken. Under årens gång har vi mer fokus på innovation för såväl produkter som tjänster. Det har varit och är en intressant resa, som vi bara är i början av, säger Peter.
Creative Summit är ett av företagets stora uppdrag.
Hur började det?– Vi var ett nätverk av företag i Skellefteå, där alla jobbade med kommunikation kopplat till film, webb och reklam. Vi åkte jorden runt i början i jakten på inspiration och idéer, men vi ville öka takten och vände på det hela istället. Vi tog världen hem till Skellefteå istället och kunde sprida det till så många fler än bara till vd. Nu fick hela team chansen att ta del av det, säger Peter.
Tio år senare är Creative Summit och Skellefteå en del av det stora, spännande nätverket med kontakter till de största företagen och de bästa föreläsarna.
Hur lockar man de till Skellefteå och Norrköping?– Vi ber ingen att bara komma till oss och föreläsa för en stor påse pengar. De får erbjudanden från hela världen. Det handlar mer om vad vi kan erbjuda våra föreläsare i upplevelse – oavsett om det är norrskenet eller skärgården. Vi försöker också matcha föreläsarna med varandra så de får ett värde och utbyte av varandra. De måste komma hit under några dagar och vara kvar hela tiden. Det är ett krav vi har, säger Peter.
Det låter som Nobelveckan i Stockholm?– Det är lite så, men engagemanget och känslan blir så mycket bättre för hela arrangemanget.
Alla möten och all kommunikation sker på engelska.
– Det kan kanske tyckas lite märkligt, men engelskan är ett koncernspråk i världen och vi vill ha en global inställning till eventet. Ska vi jobba och tänka internationellt ligger det helt i linje med framtiden.
Vad blev reaktionerna på det?– Det fanns vissa kommentarer till det. En del kunde uppfatta det som lite jobbigt, men i dag har man vant sig. Tänk dig bara vilket hav av kompetens och vägar som öppnar sig med engelskan. Tänk dig bara spridningen av en jobbannons på engelska istället för svenska. Det är en utbildning i sig.
– Norrköping är en del av en global värld och en plats av många platser. Det ger ett visst perspektiv på det hela också.
Premiärupplagan i Norrköping har starka varumärken, som var och ett skapar en kittlande uppmärksamhet inför framtidens alla utmaningar. Det finns ett tydligt tema för den första dagen.
”Trender i allmänhet och hur vi arbetar i framtiden i synnerhet.”
I Norrköping möter vi personerna bakom tankarna och idéerna.
– De är alla riktigt bra på vad de gör och kan förmedla det, säger Peter.
– Många av oss har säkert läst om och sett bilder av framtidens teknik, men här får vi faktiskt höra människor som jobbar med det från en scen i Norrköping. Vi får kanske bara höra en liten del av det som är på väg att hända. Det riktigt häftiga vill de säkert inte berätta... än.
Skellefteå kan erbjuda norrskenet. Vad kan Norrköping erbjuda världen?– Att uppleva närheten till naturen och skärgården, som gör Sverige så unikt är en del. Norrköping har andra förutsättningar som stad än Skellefteå. Vi har bara börjat jobba med Norrköping, säger Peter Mandalh.