Knarkåtalad: "Jag är den olycklige snubben på lagret"

När Norrköpingsbon riskerade att hängas ut som pedofil ska han ha hotat företrädare för sajten Dumpen. Polisen larmades och hittade stora mängder narkotika och en pistol i mannens lägenhet. Nu åtalas mannen och riskerar ett långt fängelsestraff.

I mannens sovrum hittades 77 kilo cannabis, som förvarades i bland annat en resväska. Bilden är från polisens förundersökning.

I mannens sovrum hittades 77 kilo cannabis, som förvarades i bland annat en resväska. Bilden är från polisens förundersökning.

Foto: Polisen

Norrköping2024-04-10 05:00

Nyheten i korthet

  • En man i Norrköping åtalas för grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott, efter att polisen hittat stora mängder droger och en pistol i hans lägenhet.
  • Mannen var ursprungligen misstänkt för att ha hotat medarbetare på sajten Dumpen, som jobbar med att avslöja pedofiler. Han trodde att han chattade med en 13-årig flicka, men det var en medarbetare på Dumpen.
  • Trots att han erkänner innehavet hävdar mannen att vapnet och drogerna tillhör andra personer och att han bara var den "olycklige snubben på lagret". Han riskerar minst sex års fängelse om han fälls.

Som vi tidigare har berättat var det i november som fyndet gjordes. Mannen trodde att han sexchattade med en 13-årig flicka, som i själva verket var en medarbetare på sajten Dumpen, som jagar och hänger ut pedofiler.

När mannen i 40-årsåldern skulle möta flickan i Norrköping dök i stället Dumpens ansikten utåt – Sara Nilsson och den tidigare friidrottsstjärnan Patrik Sjöberg – upp för att konfrontera honom.

Mannen vände då om och sprang från platsen. Lite senare ska han i stället ha skickat flera hotfulla meddelanden och en bild på en pistol. Dumpen kontaktade polisen som tog hotet på allvar och åkte hem till mannens lägenhet på Norr. Han ville först inte öppna, men ångrade sig när man hotade att slå in dörren.

Inne i bostaden hittade man snabbt en pistol som låg på vardagsrumssoffan. I frysen fanns också 6,7 kilo amfetamin och 1,1 kilo kokain – och i sovrummet 77 kilo cannabis.

Mannen greps och häktades misstänkt för grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

undefined
I kylskåpet i mannens lägenhet fanns 6,7 kilo amfetamin och 1,1 kilo kokain. Bilden är från polisens förundersökning.

Mannen har i förhör erkänt innehavet, men säger att vapnet och drogerna tillhör andra personer, som han inte vill namnge.

– Min roll är att jag förvarar det. Jag vet knappt vad det är. Jag är den olycklige snubben som jobbar på lagret, på golvet. Det är ungefär så mycket jag vet om det.

Mannen hävdar först att han aldrig sålt något av narkotikan själv, men backar när han sedan konfronteras med chattar han skrivit med kunder.

– Det såg inte bra ut. Jag medger att det har blivit ett sälj där. Undantaget som bekräftar regeln, säger han och medger sedan att det handlar om en "handfull" gånger som han sålt droger och då på grund av dålig ekonomi och ett eget kokainberoende.

Mannen säger att han hamnat i rollen som lagerhållare på grund av en egen narkotikaskuld. När han sedan har försökt ta sig ur den har han blivit hotad och misshandlad.

– Jag har en övergripande hotbild mot mig. Jag har velat dra mig ur det flera gånger, men då blev jag till och med knivhuggen, säger han.

Den händelsen kan i viss mån styrkas, då polisen faktiskt larmades till Vrinnevisjukhuset och knivskadorna finns belagda. En annan gång, berättar mannen, blev han "utkörd i skogen" och hotad med pistol.

– Men jag kan inte säga vilka dessa personer är, de är livsfarliga.

undefined
En 9-milimeters pistol med magasin och 14 patroner hittades i mannens vardagsrumssoffa. Bilderna är från polisens förundersökning.

På en förpackning kring narkotikan hittades också DNA-spår från en annan Norrköpingsbo. Denne sitter redan häktad misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott efter jättebeslaget i en container i Åby, som polisen och tullen hade spanat på sedan den kom till Göteborgs hamn. Men den mannen kommer inte att åtalas för fyndet i lägenheten – där räcker bevisningen inte till.

– Det finns någon träff på något material, med det var lite komplicerat kring den. Så det håller inte ensamt, som träffen såg ut, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt, som väckt åtalet efter fyndet i lägenheten.

Det blir inte heller något åtal på det ursprungliga brottet, alltså hotet mot Dumpen.

– Jag har lagt ner det sedan tidigare. Det fick bli en förundersökningsbegränsning, eftersom det brottet inte har någon betydelse för påföljden och det redan är ett högt straffvärde på narkotikabrottet.

Den åtalade, som tidigare bara är dömd till dagsböter för ringa narkotikabrott, riskerar nämligen minst sex års fängelse om han fälls för det synnerligen grova narkotikabrottet. Den 15 april ställs han inför rätta i Norrköpings tingsrätt.

undefined
Delar av de 77 kilona med cannabis som hittades i mannens sovrum. Bilden är från polisens förundersökning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!