"Hade kunnat bli en explosionsartad brand"

Dagen efter olyckan då en container med metangastuber lossnade från ett lastbilsflak kommer frågorna om vad som kunde ha hänt och riskerna med transporter av farligt gods.

Bärgning. Ett par lastbilar engagerades i bärgningen av containern som innehöll gastuber.

Bärgning. Ett par lastbilar engagerades i bärgningen av containern som innehöll gastuber.

Foto: Henrik Johansson

Norrköping2018-02-06 18:00

– I värsta fall hade flera av tuberna med biogas skadats och läckaget blivit större. Om gasen då hade exponerats för eld hade det kunnat bli en häftig, kanske explosionsartad brand, säger Samuel Andersson, brandingenjör med inriktning på farligt gods vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Förra året begärde räddningstjänsten tillsammans med Norrköpings kommun att länsstyrelsen skulle fatta beslut om att förbjuda transporter av farligt gods genom centrala Norrköping, eftersom Norrköping och dess hamnar är en knutpunkt för många transporter och att det finns också förhållandevis många företag med farlig verksamhet.

Länsstyrelsen gick på deras linje och beslutade om ett generellt förbud för transporter av farligt gods, med undantag för tolv vägar.

Men frågan är då om den olycksdrabbade lastbilen som transporterade metangasen från Renall på Tenngatan hade rätt att åka på Koppargatan?

– Jag är osäker, men Renall har ett tillstånd för hantering av brandfarliga varor så jag antar det, säger Samuel Andersson. Han säger att tanken med förbudet framförallt var att få bort farligt godstransporter från centrala Norrköping där många människor skulle kunna drabbas vid en olycka.

– Istället för att transporter med farligt gods från exempelvis oljehamnen ska gå på Östra promenaden ska de köra runt stan. Det finns betydligt farligare gaser än metangas, exempelvis ammoniak som är en giftig gas som är frätande och farlig att andas in.

Det finns dock undantag från förbudet, men då ska transportörerna välja kortast möjliga och lämpliga väg till platsen där godset ska lämnas.

Ronny Fyhr, VD på Renall, säger att företaget alltid kör kortast möjliga väg när biogas ska levereras.

– Vi kommer att gå till botten med olyckan. Men vi har 75 fordon och 90 anställda så all verksamhet måste rulla på. Vi är redan igång med leveranserna av biogas till tankställen, säger han.

Lastbilschauffören som var med vid olyckan är också i tjänst.

– Han tyckte själv att det var bra att komma igång och han utför uppdrag, men han har fått ett lugnare pass. Det finns inga misstankar om att han gjort fel. Olyckan var framme och låsanordningen brast, men han agerade lugnt och samlat.

Polisen gjorde under måndagen en första besiktning av fordonet, men ska göra en mer ingående undersökning senare. Företaget ska tillsammans med tillverkaren av låsanordningen titta närmare på orsaken till att den brast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!