– Ekonomi och samhällsprogrammen är sedan länge de mest populära gymnasieprogrammen, jag tror det beror på att de är breda och högskoleförberedande, säger Claes Göransson, verksamhetschef på Norrköpings kommunala gymnasieskolor.
De flesta som söker sig till ekonomiprogrammet gör sitt förstahandsval på Kungsgårdsgymnasiet, i år var det 131 elever som sökte ekonomi på Kungsgårdsgymnasiet och 96 stycken får en plats.
– I början var ekonomi en del av samhällsprogrammet, men efter den nya gymnasiereformen år 2011 gjordes det ett eget program av ekonomi. Andra året väljer man inriktning, antingen juridik eller fördjupning i ekonomi, programmet blev mer populärt än vi hade trott, säger Claes Göransson.
Tvåa på poppislistan är samhällsprogrammet och på tredje plats hamnar Bygg och anläggningsprogrammet på Bråvallagymnasiet.
Bråvallagymnasiet är det senaste tillskottet bland kommunens gymnasieskolor. Yrkesprogrammen som kommer att ges på Bråvalla gymnasium var tidigare en del av Ebersteinska.
– Man bedömde att de gamla lokalerna i city hade blivit för dåliga, så man beslutade att totalrenovera en lokal i Bråvalla och samla ihop alla yrkesprogrammen på en och samma plats, så fick det bli ett eget gymnasium, säger Claes Göransson.
Ett av programmen som tappat sökande är Restaurang och livsmedelsprogrammet som fortfarande har platser kvar att fylla.
– Det är synd då det finns ett skriande behov på arbetsmarknaden och de flesta får jobb direkt efter utbildningen, säger Claes Göransson.