Gruppboenden ska få en handlingsplan

Nu ska Norrköpings handikappsomsorg inleda ett närmare samarbete med polis och åklagare. Och personal inom LSS ska utbildas i sexualfrågor.

Norrköping2011-06-18 00:00

Nu börjar handlingsplanen ta form som ska hjälpa personalen vid svåra situationer där man misstänker sexuella övergrepp, stöld, kränkningar eller andra brott inom kommunens gruppboenden. På tisdagens möte i vård- och omsorgsnämnden antogs ett första utkast.

- Jag känner mig nöjd, vi har tagit en bra början till en handlingsplan som ska vidareutvecklas. Vi skärper upp och förtydligar riktlinjer som ger mycket mer stöd än tidigare, säger Kerstin Hildebrand (V), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Kommunens beslut att ta fram en handlingsplan togs efter NT:s avslöjanden om flera sexuella övergrepp på ett gruppboende för unga med funktionsnedsättning i Norrköping.

Bland annat ska personalen inom kommunens handikappsomsorg fortlöpande utbildas så att de får ökad kunskap om sexualitet i olika åldrar hos personer med funktionsnedsättning. Och det ska finnas klara riktlinjer för vilket stöd som ska erbjudas personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp och deras anhöriga.

Stöd hos polis
Dessutom vill vård- och omsorgsnämnden inleda ett närmare samarbete med polis och åklagare för att personal ska få bra stöd och råd inför en polisanmälan om man misstänker ett brott.

Vård- och omsorgsnämndens mål är att så småningom få ut handlingsplanen till hela verksamheten.

- Men vi ville titta på handlingsplanen först innan vi klubbade den för hela verksamheten, säger Kerstin Hildebrand. Den här handlingsplanen gäller ju för unga vuxna med lätt utvecklingsstörning och autism.

Kritik från alliansen
Oppositionspartierna ansåg att avsnittet om hur information till nämnden ska skötas inte var tillräckligt tydligt och hade därför lämnat ett eget förslag. Man ville tydliggöra att man skulle sträva efter största möjliga öppenhet inom verksamheterna och till nämnden, med hänsyn till gällande lagstiftning.

Men förslaget antogs inte.

"Anmärkningsvärt"
- Det tycker jag är anmärkningsvärt. Jag tror att man ska öppna för att det är tillåtet att prata om saker och informera. Jag tror att det finns en rädsla för det i dag, säger Gunnar Asserhed, (FP), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Nu ska tjänstemännen på vård- och omsorgskontoret med Lars Carlsson i spetsen mer detaljerat arbeta fram handlingsplanens innehåll. Ett färdigt förslag ska presenteras på vård- och omsorgsnämndens möte 14 september.

Fakta Handlingsplanen i korthet

En krisgrupp på varje LSS-boende ska bildas för att ge berörd personal rätt stöd vid svåra händelser.

Samverkan med polis och åklagare så att personal kan få hjälp vid polisanmälan.

Klara rutiner för hur händelseanalyser ska göras och spridas till andra verksamheter.

Samverkan med socialkontoret som bland annat kan stötta personal i missbruksfrågor.

Kompetensutveckling kring sexualitet, en långsiktig plan för utbildningstillfällen ska tas fram.

Material för samtal kring sexualitet som personal kan ha som stöd vid samtal med personer med funktionsnedsättning och deras föräldrar.

Riktlinjer för hur man ge stöd till unga vuxna med funktionsnedsättning som varit med om sexuella övergrepp och andra svåra händelser samt stöd för deras anhöriga och legala företrädare.

Vägledning för hur information och dokumentation ska göras i verksamheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om