Grundskola stänger på grund av flera fall av covid-19

Nordic International School i Norrköping stänger till och med onsdag sedan det under helgen konstaterats att några på skolan testats positivt för covid-19.

Mattias Liedholm, rektor för Nordic International school har valt att stänga skolan sedan några på skolan visat sig vara testade positivt till covid-19.

Mattias Liedholm, rektor för Nordic International school har valt att stänga skolan sedan några på skolan visat sig vara testade positivt till covid-19.

Foto: Christian Ekstrand

Norrköping2020-11-09 10:15

– Jag har fått information under natten att det är flera fall som testats positivt. Jag tog beslutet om att stänga skolan i tre dagar nu på morgonen och sms:ade alla föräldrar klockan 06 i morse, så att de skulle veta innan de hann skicka sina barn till skolan, säger rektor Mattias Liedholm.

Nordic International School i Norrköping har 423 elever i årskurserna fyra till nio.

– Självklart tar vi hand om de barn som eventuellt dyker upp här på skolan. Speciellt om det är någon av de yngre ser vi till att komma i kontakt med vårdnadshavare, säger Mattias Liedholm.

Skolan väljer att stänga i tre dagar för att ha tid att utvärdera situationen.

– Under tiden blir det hemstudier för eleverna, de har alla sina uppgifter i Google classroom (en webbtjänst för skolor, reds. anm.)

– Behöver eleverna ta igen den tiden kommer vi att ge extratid framöver under vårterminen.

Den här veckan planerade skolan för muntliga nationella prov i svenska på mellanstadiet.

– Det ändrar lite i vår planering, vi får skjuta det framåt.

Årskurs nio skulle ha en temavecka om arbetsmarknad.

– Vi hade flera inbjudna gäster som skulle föreläsa för eleverna via dator. Nu hinner vi tyvärr inte styra om så att eleverna kan följa det hemifrån.

Planen är att skolan ska öppna igen på torsdag.

– Om vi får information som innebär att vi inte kan göra det så får vi förlänga det hela. Men just nu är det tre dagar som gäller.

Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun svarar på våra frågor via mejl.

Hur ställer sig kommunen som är uppdragsgivare till Nordic International Scools, till beslutet att stänga skolan?

"Sakkunniga på utbildningskontoret har under hela coronapandemin haft en kontinuerlig mailkontakt med våra fristående huvudmän. I just detta fall har vi inte nåtts av denna informationen före stängningen. Det är ett huvudmannabeslut som vi inte kan ha synpunkter på utan vi räknar med att de fattat ett väl avvägt beslut, svarar Sofie Lindén."

Är det fler grundskolor som stängts för undervisning på plats?

"Nej inte nu, men vi följer utvecklingen dagligen och det är då smittspridning vi främst bevakar, i kombination med frånvaroläget samt barnens och elevernas  möjlighet till god undervisning. Vår nämnd får fortlöpande information om läget i våra verksamheter. "

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!