Göstas Rosenhill i Åby har blivit äldreboende

Den här veckan är det inflyttning på Katrineholmsvägen 5 i Åby. Äldreboendet är nybyggt men för Gösta Angström är det en välbekant plats.

Rosenhill. Gösta Angströms barndomshem var ett populärt café i Åby förr i tiden. Tavlan ska  pryda hans rum på Katrineholmsvägen 5.

Rosenhill. Gösta Angströms barndomshem var ett populärt café i Åby förr i tiden. Tavlan ska pryda hans rum på Katrineholmsvägen 5.

Foto: Ulla Ericsson

Norrköping2017-09-09 17:30

Gösta Angström har bott på äldreboendet i Kvillinge i ett år men nu har flytten gått till det nya boendet mitt i Åby. Katrineholmsvägen 5 ligger på exakt den plats där Gösta Angström föddes 1926.

– Det är nästan lite svårt att förstå att jag bor på precis samma ställe som där jag växte upp som grabb, säger 90-årige Gösta Angström. Det är väldigt fint här och jag tror jag kommer att trivas bra.

Göstas pappa Hjalmar var bagare och konditor och drev i många år Konditori och Café Rosenhill i Åby. Han startade verksamheten i det vackra gröna trähuset på 20-talet och när det blev 1950-tal tog sonen Gösta över rörelsen.

– Jag var lite av en lärling i början och sen utbildade jag mig till konditor i Karlstad, berättar Gösta Angström. Vi sålde bakelser, tårtor och småbröd och på den tiden var det ett helt annat affärsliv här i Åby. Moccatårtor var Rosenhills specialitet. Dom var jättegoda.

Rosenhill hade ett par anställda och hustrun Inga Angström fick också rycka in ibland. På fritiden spelade Gösta fotboll och många känner till målgöraren Gösta "Bullen" Angström, en vass centerhalv i Åby IF på 40- och 50-talet.

Gösta Angström har precis landat i sitt nya rum och från den egna balkongen ser han ut över Åby centrum.

– Vi ska ta en promenad runt huset imorgon så att Gösta blir lite mer bekant med miljön, säger hustrun Inga. Det som var Rosenhill låg där boendets innergård finns idag och ett annat märkligt sammanträffande är att det faktiskt är vår dotter, Marie-Louise Mattsson, som har inrett alla gemensamma ytor i det här boendet.

Återkomst. I 50 år bodde Gösta Angström på Rosenhill. Nu är han tillbaka på samma plats. Idag är det ett äldreboende.
Återkomst. I 50 år bodde Gösta Angström på Rosenhill. Nu är han tillbaka på samma plats. Idag är det ett äldreboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!