På gärdet mitt emot husen i Timmergata står en gödselplatta, "skitplattan" som de närboende säger.
Den består av en gjuten cementplatta med stängsel runt och på den tippar djurparken bajs från sina djur. Men sedan ett halvår är gödselplattan överfull och en ny gödselhög, en stuka på fackspråk, har gjorts på gärdet intill, något som de boende har blivit väl medvetna om.
- Tidigare har det inte varit några problem, men de två senaste somrarna har varit fruktansvärda. Lukten är inte det värsta, utan det är alla jäkla flugor, säger två av de boende som NT pratar med.
Är oroliga
Det är stängda dörrar och fönster som gäller. Och hemma går flugsmällorna varma. Men nu undrar de boende hur länge "skithögarna" ska få ligga kvar. De är också oroliga att grundvattnet ska påverkas eftersom de har egna brunnar.
Enligt regelverket är det tillåtet att tillfälligt lagra gödselavfall i en "stuka" med mycket halm i på gärden under ett par veckor. Vid Timmergata har stukan legat sedan i våras. Kravet är också att stukan inte orsakar förorening av yt- eller grundvatten eller att den leder till olägenheter för närboende.
NT träffar Mats Höggren, zoologisk chef och Lennart Sundén, projektansvarig för djurdriften.
"Inga signaler"
De blir båda förvånade över de närboendes klagomål och berättar att Kolmårdens djurpark har använt gödselplattan i över 30 år.
- Vi har lagt ut lantbruket på entreprenad och har inte fått några signaler om att det är något problem, säger Mats Höggren.
- Vi står med lite för mycket gödsel som många andra, men vi vill ju inte att någon ska fara illa av det, säger Lennart Sundén.
Samarbete upphörde
Problemet började för drygt ett år sedan. I flera år har Kolmårdens djurpark samarbetat med miljöföretaget Econova i Norrköping som hämtat gödslet regelbundet och använt det i sin produktion.
Men sedan sommaren 2010 har samarbetet upphört på grund av hårdare direktiv från EU. Det har lett till att djurparken har fått mer bajs att ta hand om själva, vilket fortfarande känns ovant.
- Vi kommer vi att sprida ut gödslet på våra egna marker där vi odlar sly och grönfoder till djuren, säger Lennart Sundén.
Töms en gång per år
Därför töms också gödselhögarna enbart en gång per år, i stället för två som tidigare.
Innan gödslet kan hämtas måste marken plöjas vilket kommer göras inom kort.
- I september kommer båda högarna att tömmas, säger Lennart Sundén.