Giftiga jätteblomman invaderar hennes tomt

Den invasiva växten Jätteloka ställer till problem längs med E4. Trots att Maria Svensson håller koll på sin tomt kommer ständigt nya frön in på tomten från motorvägen.

Nära. Diekt utanför Marias tomtgräns växer jättelokorna bland andra växter. Bara några meter bort susar bilarna förbi på E4:an.

Nära. Diekt utanför Marias tomtgräns växer jättelokorna bland andra växter. Bara några meter bort susar bilarna förbi på E4:an.

Foto: Jacob Larsson

Norrköping2017-08-06 10:00

Videon är inte längre tillgänglig

Jättelokan är sedan den tredje augusti svartlistad av EU. Detta då den utgör ett hot mot den lokala faunan och människors hälsa. Får man vätskan som fins i stjälken och blomman på sig får man ordentlig hudirritation och smärtsamma och långvariga blåsor som liknar brännskador. Bara att vidröra den giftiga växten ger effekt på huden. Går det riktigt illa kan man behöva uppsöka sjukhus.

För Maria Svensson som driver Stenkullens Värdshus är den giftiga växten ett stort problem.

– I och med att jag har gäster som går runt i parken så får man varna dem. Är det då ett litet barn som springer fram, det kan få väldiga konsekvenser, säger Maria Svensson.

Hon har som tur är inte haft några hotellgäster som råkat illa ut, men de två hästar som bodde på hennes tomt förra året försökte sig på att äta jättelokorna. Resultatet blev blåsor i munnen och på mularna.

Maria jobbar från våren till hösten med att få bort de snabbväxande lokorna. Det räcker inte med att bara döda och ta bort plantorna en gång. Har några frön kommit ner i marken växer det snart nya precis bredvid.

Inte blir det bättre av att det precis utanför hennes tomt, i E4:ans väggren, växer ännu fler jättelokor. Ansvaret för växterna utanför längs med vägen är Trafikverkets.

– Det är oansvarigt av Trafikverket att de inte tar bort lokorna tycker jag.

– Jag vill att Trafikverket ska utrota dem längs med motorvägskanten så att jag inte får in dem på min tomt. Jag kan inte gå ut och riskera livet på motorvägen, och det får jag inte göra.

På Trafikverket är man medvetna om problemet med jättelokan utanför Marias tomt och säger att de inte har glömt bort dem.

Enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, arbetar de dels med att klippa ner växterna som står längs med vägen.

– Men då blir vi tvungna att stänga av vägen. Vi vill inte stoppa semestertrafiken. Ett stopp skulle påverka trafiken för mycket, men vi kommer att börja med det igen efter semestern, säger han.

Att klippa ner växterna hjälper dock inte i längden. För att utrota den snabbväxande jättelokan använder Trafikverket kemikalier tillsammans med Naturvårdsverket.

– Vi följer riktlinjerna och försöker få bort dem. Det är snabbväxande rackare och vi arbetar kontinuerligt och har ett särkilt hanteringsprogram för just jättelokorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!