Carolina, Clara och Tuva satsar efter konkursen

Nu är det klart. Efter konkursen tidigare i år står nu tre nya arrendatorer redo att driva Skärlunda gård vidare. Tre unga entreprenörer med målet att få snurr på två olika verksamheter.

Skärlunda gård har fått nytt liv igen. Från och med nu är det Carolina Grünerwald som kommer att driva hästverksamhet på gården. Här är det hästen Musse som får lite omvårdnad.

Skärlunda gård har fått nytt liv igen. Från och med nu är det Carolina Grünerwald som kommer att driva hästverksamhet på gården. Här är det hästen Musse som får lite omvårdnad.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-11-20 05:00

Fram till februari i år drevs Skärlunda gård av en annan arrendator som hade både hästverksamhet och hunddagis. Men så kom beskedet att verksamheterna inte längre bar sig och bolaget försattes i konkurs.

Därefter stod gården i princip tom i väntan på att kommunen skulle hitta en ny arrendator. Under sommaren utannonserades arrendet. Och bland anbuden som lämnades in fanns ett som stack ut och som fångade kommunens intresse: Tre arrendatorer med avsikten att driva två olika verksamheter på gården. En som satsade på hästdosen och två som ville öppna hunddagis på nytt.

Och nu har alla tre skrivit på arrendet – Carolina Grünerwald med fokus på hästar och Clara Månsson och Tuva Strand som ser till att det återigen finns ett hunddagis på gården.

undefined
Skärlunda gård har fått nytt liv igen. Från och med nu är det Carolina Grünerwald som kommer att driva hästverksamhet på gården. Här är det hästen Musse som får lite omvårdnad.

När vi träffar Carolina Grünerwald har det gått knappt en vecka sedan hon fick tillträde till sin del av gården – stallbyggnaderna.

– Ursäkta, det är ett flyttkaos här inne just nu, säger hon och pekar på kartonger och säckar som står längs väggarna i den nya delen av stallet.

Men här är det långt i från tomt på "hyresgäster". 16 boxar är redan fyllda. Fyra hästar är hennes egna, resten är inackorderingar.

– På hela gården finns 52 boxar men vi kommer inte att ha så många inackorderingar. Det blir för mycket. Det känns bättre att driva det här i mindre skala och se till att det funkar ordentligt. Kommunen vill ju så klart också ha en hållbar lösning, säger hon.

Och när Carolina säger vi, är det föräldrarna hon menar. De finns med och stöttar i bakgrunden. Men annars är Carolina en rutinerad 29-årig hästtjej.

– Jag hade faktiskt min första ponny här på Skärlunda för 20 år sedan. Så det känns lite som hemma när jag är tillbaka, konstaterar hon.

undefined
Carolina Grünerwald har bland annat jobbat som beridare i Tyskland, erfarenheter som hon tar med sig in i sin nya verksamhet på Skärlunda gård.

Efter gymnasiet bar det i väg till Flyinge där hon utbildade sig till beridare, en som rider och utbildar andras hästar. Hon drog sedan i väg till Tyskland för att bland arbeta hos den rutinerade hoppryttaren Paul Schockemöhle. Hon blev kvar i Tyskland i fem och ett halvt år. När hon kom hem startade hon ett eget företag med inriktning på att utbilda häst och ryttare. Hon tävlar också själv dressyr.

– Jag hyrde in mig på olika anläggningar men kände att jag började växa ur det och ville ha något eget. Och nu gör vi ett försök här, säger hon.

undefined
Ordning och reda. Ett schema på väggen är en bra hjälpreda.
undefined
16 boxar har redan hittat sina "hyresgäster". Musse är en av dem.
undefined
Sporrarna och longerlinan visar att stallet på Skärlunda gård återigen är fyllt med verksamhet.

Konceptet är att stå på flera ben: Inackordering, utbildning av hästar, avelsverksamhet och även att ta emot elever som vill utbilda sig. Dessutom jobbar hon som ridlärare hos Norrköpingsortens ryttarförening.

Hur känner du inför att starta en ny hästverksamhet med tanke på att den förra som drevs här gick i konkurs?

– Jag ser möjligheterna. Och jag har ju redan mitt tidigare företag som rullar på och går bra. Det är nog skillnad om man startar från noll.

undefined
När hunddagiset på Skärlunda gård gick i konkurs tog de tidigare anställda, Tuva Strand och Clara Månsson, beslutet att öppna dagiset på nytt.

I den rödmålade längan bakom ridhuset hittar vi de två andra arrendatorerna, 24-åriga Clara Månsson och Tuva Strand, 20 år. Den första december öppnar de hunddagiset Naturtassen här.

– Vi har alltid drömt om att vara egenföretagare och ha ett hunddagis, så när vi fick beskedet att kommunen ville gå vidare med oss började vi gråta, säger Tuva.

Det var på den här platsen som deras vägar korsades för första gången. Båda jobbade på hunddagiset som låg här tidigare.

– När vi fick veta att det hade gått i konkurs och att kommunen sökte ny arrendator ringde jag till Tuva och frågade om vi skulle lämna in en ansökan och hon nappade direkt, säger Clara, som beskriver sig själv som en riktig hundnörd. 

undefined
Tuva Strand tillsammans med sina hundar som har fått ett eget litet rum att vara i under tiden som matte jobbar.

Numera har hon två egna hundar. Tuva är också ägare till två. 

– Den första fick jag som motivation för att börja på gymnasiet, för det ville jag verkligen inte, säger Tuva.

Framför dem på bordet ligger nu intygen och diplomen som säger att de är behöriga att driva ett hunddagis.

– På sikt vill jag utbilda mig till hundpsykolog också, säger Clara.

undefined
Clara Månssons hundar stortrivs redan på dagiset. Vem kan säga nej till en soffa att ligga i?

Så visar de runt. Det finns 32 platser i de inredda rummen. En del har soffor, andra fåtöljer eller bara bädd på golvet.

– Vi har redan 18 hundägare som skrivit avtal med oss, alla utom en har haft sin hund här tidigare. Så det är jättekul att så många ville komma tillbaka, säger Clara.

Förra hunddagiset gick i konkurs, vad får er att våga satsa på det här?

– Vi tror att det är mer hållbart att dela upp verksamheterna på häst och hund, säger Tuva.

undefined
Skärlunda gård kommer att fyllas med liv igen efter att ha stått tom från början av året.
Tuva Strands egna hundar har redan hunnit göra sig hemmastadda på hunddagiset.
Tuva Strands egna hundar har redan hunnit göra sig hemmastadda på hunddagiset.
Karta: Skärlunda gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!