Fyra mordgåtor olösta i Norrköping

I Norrköping finns fyra olösta mord. Mer avancerad DNA-teknik och ett utökat DNA-register, som föreslagits, gör att allt fler mordgåtor kommer att kunna lösas långt efter det att morden begicks.

Foto:

Norrköping2004-06-30 04:00

Kriminalkommissarie Thommy Håkansson berättar att Norrköpingspolisen är lyckligt lottad när det gäller mordfall. Han känner bara till fyra olösta mord.
- Vi ligger väldigt bra till  i Norrköping. Vi har, och har haft, en bra organisation för grova brott med strukturerad och metodisk handläggning. Vi har också bra förhörsledare, säger han.

För ett av de olösta mordfallen har preskriptionstiden gått ut. Det gäller det så kallade Krokeksmordet som skedde kvällen före julafton 1975. Då sköts den 55-årige handlaren Eric Hanning till döds utanför Sparbanken i Krokek.
Först trodde polisen att det rörde sig om ett rånmord. Men han hade precis innan han dog lagt in en kassett med dagskassan på 60 000 kronor i en bankbox.
Efter mordet fanns flera misstänkta, men polisen lyckades inte knyta någon till brottet.
- Polisiärt betraktar vi fallet som uppklarat. Vi tror oss veta vem det var som mördade Hanning, men den personen lever inte. Han har tagit sig av daga.


Det andra olösta mordfallet inträffade på förmiddagen den 28 juni 1985 vid Borgholms skjutbana i Norrköping. 68-årige Helge Jagerwall hittades ihjälskjuten flera timmar senare, av en klubbkamrat.
Helge Jagerwall var en erfaren pistolskytt, som troligen var där för att öva när mordet begicks.
Polisen uteslöt att det var ett vådaskott sedan kroppen undersökts av rättsläkarstationen i Linköping. Han sköts i sidan, men blödde relativt lite.
Något mordvapen hittades inte. Men polisen vet att det rörde sig om en 22-kalibrig pistol.
Stora resurser sattes in för att lösa fallet. Trots det är fallet fortfarande olöst.
Enligt Thommy Håkansson, som arbetade med fallet när det var aktuellt, hittade polisen inget motiv till mordet. Helge Jagerwall var en helt vanlig skötsam person som inte hade några missbruksproblem, någon kriminell bakgrund eller var involverad i något svartsjukedrama.


Fyra år senare, den 24 april 1989, uppdagades det tredje ouppklarade mordet. Då kom två bekanta hem till Per-Olov Anderssons stuga i Abborreberg. De möttes av en förskräcklig syn. Andersson låg livlös i en blodpöl på golvet. Han hade dödats av ett hårt slag i huvudet.
Thommy Håkansson kallar det "Stekpannemordet", vilket syftar på mordvapnet.
En man begärdes häktad misstänkt för mordet, men bevisningen höll inte och han släpptes.
Enligt polisen umgicks den mördade med missbrukare.

Även det fjärde olösta mordet i Norrköping, som skedde den 26 november 1998, har koppling till missbrukarkretsar. Den mördade 51-åringen var enligt polisen knarklangare och var en inbiten samlare. Därför kallades han "Ekorren". Hans lägenhet på Bäckgatan i Hageby var belamrad med prylar från golv till tak.
Polisen betraktar mordet som "polisiärt uppklarat". De tror sig veta vem som utförde mordet men har trots stora ansträngningar inte lyckats knyta någon till det. Och i april 2003 lades mordutredningen ner av åklagare Magnus Elving.
Den som polisen anser har utfört mordet avtjänar just nu ett långt fängelsestraff för ett mordförsök på en släkting. Polisen betraktar honom som farlig och har gjort mycket stora ansträngningar för att få honom åtalad även för mordet i Hageby.
Polis och åklagare gick så långt att Motala ström tömdes
i början av september 1999 då de hoppades hitta mordvapnet.
Men det gav inget resultat och mannen går ännu fri för mordet. 2006 kommer han ut ur fängelset.
- Ett genombrott i det här fallet skulle vara om någon med kunskap om mordet steg fram och berättade vad den vet. Tekniskt sett finns det inte mer att göra, säger Thommy Håkansson.

Efter mordet på en 51-årig man som kallades för Ekorren lät polis och åklagare tömma Motala Ström i försök att hitta mordvapnet.
Efter mordet på en 51-årig man som kallades för Ekorren lät polis och åklagare tömma Motala Ström i försök att hitta mordvapnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om