Fyndet av smedjan bäddar för fortsatt grävande

I våras besökte vi Stora Eggeby där den arkeologiska förundersökningen skulle dra igång. Nu är den klar och fynden har varit många.

Med hjälp av en magnet hittar Mattias Johansson rester av smedjan.

Med hjälp av en magnet hittar Mattias Johansson rester av smedjan.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2020-09-07 09:00

Med hjälp av en liten magnet undersöker Mattias Johansson den jordiga marken i slänten ned mot bäcken. Resultatet kommer snabbt och magneten mörknar under ett fint lager av järnfragment. Ännu ett tecken.

– Här låg av allt att döma byns smedja, säger Mattias Johansson.

– En viktig del av byn under 1700-talet. De kunde utnyttja vattenkraften i bäcken och tillverkade föremål efter husbehov. Det kunde handla om allt mellan spikar, liar och tänger. Vi vet inte säkert. Däremot har vi hittat mycket rester av järn i marken och kunnat komma fram till att smedjan låg just här. Mycket intressant.

Redan i våras inleddes den arkeologiska förundersökningen av byn Stora Eggeby i närheten av Norsholm. Här ska så småningom Ostlänken dra fram. Då ska resterna av byn omsorgsfullt vara undersökta och dokumenterade. Hela sommaren har arkeologerna från Stiftelsen Kulturmiljövård i Norrköping arbetat på fyndplatsen och undan för undan har bilden av livet i byn vuxit fram. Nu är man inne på slutfasen och ska rapportera inför fortsättningen.

– Det är ingen tvekan om att det rör sig om en fornlämning och vi kommer också att rekommendera att det görs en fullskalig arkeologisk utgrävning, säger Mattias Johansson som är projektledare.

– Länsstyrelsen tar det formella beslutet och jag skulle tro att de redan är inne på samma spår. Smedjan är ett av fynden som gör det värt att gå vidare.

Cirka 9 000 kvadratmeter av området är uppgrävt i en mängd olika schakt. Alla med sina egna fynd och rester av den levande byn med rötterna i järnåldern, men som bröts sönder i mindre delar i samband med 1850-talets laga skifte. Förundersökningen har funnit rester från hela tidsresan.

– Vi har kunnat ta ett helhetsgrepp om hela byn och dess utveckling. Något liknande har aldrig gjorts i Östergötland tidigare. Historisk arkeologi i motsats till den förhistoriska är så pass intressant att den står på egna ben. Det har varit spännande att undersöka jordbrukets utveckling även under senare perioder, säger Mattias Johansson.

– Det här var en stor by i Skärkinds socken redan på medeltiden med totalt sex gårdar. Dessutom en viktig knutpunkt mellan Norrköping, Söderköping och Linköping. Bäcken var en viktig naturresurs. Man kunde vattna sina djur och var förberedda inför eventuella bränder. Den höll också igång smedjan, även om fynden tyder på att den till slut kollapsade ned i bäckfåran.

Karta: Norsholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!