Fusk trots nya regler om andrahandsuthyrning

Du kan tjäna 18 000 kronor på att hyra ut boende i andrahand innan du behöver betala skatt. Misstankarna är ändå att det är rätt många som inte skattar trots lättnande av reglerna.

Foto:

Norrköping2011-08-10 08:10

Vid ett stickprov på Gotland för några år sedan visade sig att det var ganska många som inte skattade för sin uthyrning i andra hand. Två av tre stuguthyrare hade missat detta. Så misstankarna finns att det kan vara utbrett.

- Vi vet förstås inte hur många det är som inte skattar. Det finns ingen statistik. Men vi från Skatteverket friar hellre än fäller. Jag tror att den som inte skattar inte vet att man måste göra det, säger Mats Brockert, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Reglerna är nya från i år. Det som gäller är att schablonavdraget vid upplåtelse av privatbostadsfastighet, privatbostad eller hyresrätt höjdes från 12 000 kronor per år till 18 000 kronor per år från 1 januari i år. Men egentligen kan du hyra ut för 22 500 kronor utan att betala skatt. Det beror på att du kan göra ett schablonavdrag på 20 procent.
- Jag tycker att reglerna är förhållandevis enkla. Det borde inte vara ett problem. Men samtidigt är inte det här något prioriterat för oss. Det rör sig troligen om rätt små belopp i varje enskilt fall. Även om det kanske betyder mycket för staten.

Hos Hyresgästföreningen tror man att problemet med svarthyra oftast är ett storstadsproblem. Clas Rydgren, ombudsman i Östergötland, känner inte till särskilt många fall.

- Där bostadsbristen är stor finns det säkert många som utnyttjar systemet. Men i Norrköping är inte problemet så stort. Dessutom så finns det möjlighet för den som råkat illa ut att kräva pengar tillbaka. Den som hyr ut svart tar stor risk, säger han.
Han får medhåll av Mats Brockert som uppmanar den som råkat ut för överhyra att gå till rätten:

- Den som hyr ut svart tar stora risker. Praxis är att den som fått betala överhyra får pengar tillbaka.

Vad behöver göras för att komma åt svartuthyrningen?

- Jag tror att det handlar om information. Som jag sa så tror jag inte att särskilt många fuskar medvetet. Man vet inte att man ska skatta, säger Mats Brockert.

På Hyresgästföreningen menar man att problemet med svarthyra oftast är ett storstadsproblem.
På Hyresgästföreningen menar man att problemet med svarthyra oftast är ett storstadsproblem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om