Fritidshusområde blir villakvarter

Ett idyllisk fritidshusområde vid Glans strand har efterhand blivit året runt-boende för allt fler. Nu följer kommunen efter och gör en detaljplan för Odensåker utanför Skärblacka.

Glan.

Glan.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2014-12-12 07:29

I dag finns en så kallad byggnadsplan för området. Det innebär att husen bara får ha en yta på 50 kvadratmeter och bestå av en våning. Om detaljplanen går igenom får man bygga ut till 140 kvadratmeter markyta och dessutom möjlighet att bygga två våningar. I dag finns 25 bebyggda tomter alla relativt stora till ytan – mellan 1000 och 3 600 kvadratmeter – så några problem att bygga en normalstor villa kommer det inte att bli.

I området finns dessutom fyra obebyggda tomter som kan komma att exploateras. Men i övrigt är området "mättat" och inga planer finns på att ytterligare bebygga området som består av mycket natur.

Planen ska nu ut på samråd och bland annat kommer ett möte att hållas i Mosstorpsskolan den 19 januari. Sedan har intresserade fram till den andra februari att ha synpunkter på planen. Om den inte överklagas räknar stadsbyggnadskontoret att allt ska vara klart under hösten nästa år.

Men det finns förbehåll från kommunen innan omvandlingen kan ske. Främst gäller det vatten- och avloppsfrågan, som måste lösas. Stadsbyggnadskontoret konstaterar att kommunalt vatten och avlopp inte kommer att dras till området. I stället förutsätter man att de boende själva uppdaterar sin avloppshantering så att den uppfyller modern standard i en gemensam anläggning. I dag finns inga vattenklosetter i området. Alla har olika "torra" lösningar. Anläggningarna för vattnet från bad, disk och tvätt har dålig status.

Gemensamhetsanläggningen måste finnas innan nya bygglov kommer att ges. Inga tillstånd till enskilt avlopp kommer att godkännas. Anläggningen kan sedan anslutas via en överföringsledning till det kommunala va-nätet i Skärblacka.

När folk flyttar in i området permanent krävs det också att hushållsoporna kan tas om hand. Vägarna i området har bara grusbeläggning och är relativt smala på vissa ställen. Det innebär att man måste ordna gemensamma hämtställen för kommunens sopbilar. Två ställen har valts ut och dit kommer alltså de boende att få bära sina sopor.

Bussen trafikerar Skärblackavägen som ligger mellan en och en och en halv kilometer från området. I längden hoppas man att detta innebär att turtätheten ska kunna öka när fler permanentboende finns på plats. Men det kommer troligen att dröja så fram till dess blir bilen det huvudsakliga transportsättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om