Friskolas bokföring fylld av brister

Det finns en rad anmärkningsvärda brister och frågetecken i bokföringen för föreningen som drev den muslimska friskolan Jasminskolan.

Norrköping2014-02-05 07:34

Videon är inte längre tillgänglig

Bland mycket annat har inte bilförsäljningar och kontantuttag bokförts. Det konstaterar förvaltaren av föreningens konkurs.

I mars förra året drog Skolinspektionen in tillståndet för den muslimska friskolan Jasminskolan. Skolan drevs av Sommarens ekonomiska förening, som gick i konkurs när bidragen drogs in. Under 2012 fick skolan närmare sju miljoner kronor, under 2013 hann man få ut närmare två miljoner. Bidragen avsåg föreningens för- och grundskoledrift.

"Genomgången av bokföringen förmedlade dock en annan känsla än skolverksamhet", noterar advokaten Bengt Ivarsson i sin förvaltarberättelse. Han finner inköpen av skolmaterial och skolmat "förhållandevis små" då det enligt uppgift funnits 100 barn i verksamheten.

Enligt förvaltaren är det omöjligt att följa rörelsens gång med ledning av bokföringen, som beskrivs som "mycket bristfällig".

Under 2012 fanns tio bilar i föreningens ägo. Två bilar såldes någon månad innan konkursen. Köparen satt inte i föreningens styrelse, inte heller var han anställd i verksamheten. Ingen av försäljningarna går att se i bokföringen.

"Förutom rikligt med bilkostnader förekommer också en stor mängd taxikvitton", konstaterar förvaltaren. Under maj-augusti 2012 handlar det om 29 bokförda kvitton. I bokföringen finns tre fakturor från ett bilvårdsföretag på sammanlagt närmare 24 000 kronor. En av dessa, på 8 625 kronor, avser en buss som enligt konkursbouppteckningen både är avställd och defekt.

Förvaltaren anmärker också på att "ett stort antal parkeringsböter", tre-fyra per månad, tagits upp felaktigt i bokföringen. P-böter är enligt skattelagstiftningen privata kostnader, påpekar han.

Granskningar visar att ett antal fakturor bokförts två gånger. Det kan enligt förvaltaren vara slarv, men också ett sätt att ta ut pengar privat ur föreningen. Han finner det även märkligt att ett så stort antal kvitton på från olika livsmedelsaffärer förekommer i bokföringen.

"Dessa kvitton uppgår i regel till småbelopp och avser ibland bara en portionsrätt. Det verkar märkligt om dessa i princip dagliga inköp avser verksamheten", skriver förvaltaren vidare. Han noterar även att kvitton på cigarrettinköp bokförts som inköp av råvaror och förnödenheter.

Två poster på 120 013 kronor respektive 170 000 kronor har bokförts som kassauttag och tagits upp under skulder till kreditinstitut. Enligt två kryptiska skrivelser, rubricerade "intyg" respektive "bekräftelse", avser den förstnämnda summan återbetalning av en livsmedelsbutiks pengar som av oklar anledning ska ha hamnat på Jasminskolans konto. De 170 000 kronor uppges vara "en insatsåterbetalning" till en avgående medlem i den ekonomiska föreningen.

Beträffande skrivelserna konstaterar förvaltaren att "det är svårt att förstå vad dessa avser".

Sedan 2011 finns en fordran på 99 686 kronor bokförd på kontot "Förskott anställda". "Det har inte gått att utreda vem fordran avser", anmärker förvaltaren.

Han sammanfattar att bokföringsbristerna är så allvarliga att det inte går att klarlägga om det förekommit olovlig vinstutdelning eller något annat som kan vara grund för skadeståndsskyldighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om