Franskt sändebud på villovägar

Han kom, såg och - susade förbi.
Denis Delbourg är lätt echaufferad, "såg inte skyltarna" förklarar han.
En timma har eleverna och landshövdingen väntat på den nye franske ambassadören.

Svisch... och bilen susade förbi. Var är han? Landshövding Björn Eriksson  skrattar uppgivet tillsammans med Synnöve Holmström, lärare i franska.

Svisch... och bilen susade förbi. Var är han? Landshövding Björn Eriksson skrattar uppgivet tillsammans med Synnöve Holmström, lärare i franska.

Foto:

Norrköping2004-01-30 04:00
Det som kunde blivit en akademisk kvart blev en timma och en typisk fransk visit. Kort och intensiv. Först ut till Hageby och vända, sedan leta upp en Promenad.
- Där... forsar han förbi! Landshövding Björn Eriksson har aldrig sett på maken.
Eleverna i ettan och tvåan på De Geergymnasiet kan följa dramatiken i mobilen. Ska de gå miste om det första besöket av monsieur Delbourg i länet?
- Ska vi sända en bil, undrar Björn Eriksson.
Utrustad med karta från länsstyrelsen och i fullt dagsljus missar Frankrikes sändebud de dubbla lindalléerna, anlagda efter boulevarderna i Paris, och i fönstren på det palatsliknande läroverket står länets överhuvud och ser gästen fara på villovägar.

Strindberg och Lindgren
Han är, erkänner han, ovan vid fyra årstider (och snö) och har ett annat förhållande till naturen. Ni tycks erövra den, säger han. Själv såg han först skärgården och fängslades, och har nosat på Göteborg under EU-toppmötet där våldet knappast överraskade honom. Sedan
i somras är Denis Delbourg ambassadör i Sverige och medför sin hälft, skådespelerska och författare till ena hälften.
Favorit ?
- Ingen fransyska då blir jag beskylld för att skryta, och en svensk, då tror ni att jag går med smicker... Men låt gå, Strindberg och Pär Lagerkvist, dom har jag läst, och just nu blir det mycket Henning Mankell för att han tecknar en verklig social bild. Torgny Lindgren, aaah, honom gillar jag.

Tolkien och McDonald´s
Av eleverna får monsieur le ambassadeur först lyssna till Bellman och Jaques Prévèrt och sedan frågor om han gillade skolan.
- Inte lycklig men nöjd. Jag gillade kamraterna och den intellektuella utmaningen.
Han presenterar den franska skolan som sträng och genompyrd av tävlan. I Sverige ägnar man sig mer åt individuellt skapande, men det är ett system som kräver mycket av den egna personen.
Tolkien, hamburgare och fotboll - se där en gemensam nämnare bland unga. Det "klasslösa" svenska samhället, välfärdssystemet är exempel som han finner intressant, och det faktum att landet inte har euro och ändå klarar sig bättre än andra " visar att den svenska modellen håller".
Denis Delbourg, som till helt nyligen varit diplomatisk rådgivare till premiärministern och tidigare till kulturministern och utrikesministern, är politiskt högvilt.
Finns det skäl att införa slöjförbud i skolorna även hos oss?
- Jag har ingen känsla av att problemet är lika stort i Sverige men det finns i alla länder. I Frankrike är invandringen från arabländerna stor och vi hoppas att dessa invandrare ska integreras lättare, även om vi har stor arbetslöshet. Skolan är - möjligen måste vi lagstifta om detta - en plats för kunskap och den bör alla har tillgång till. Den är inte platsen där man manifesterar sin tillhörighet till en tro.
Vad tycker Frankrikes sändebud om att eleverna i franska minskar i svenska skolor ?
- Vi måste anstränga oss mer för att öka intresset, inte bara resa till Frankrike utan delta
i ekonomiska och vetenskapliga utbyten där franskan är dominerande och sälja oss bättre.
- Det är särskilt viktigt
i Europa att varje elev bredvid engelska får tillgång till ytterligare ett europeiskt språk. Franskan har av tradition en stor betydelse som meddelare på kontinenten, understryker Denis Delbourg.

Saab och Dassault
Kaffet om förmiddagen - lika heligt som afternoon tea - är drucket och det blir en kort lektion i franska för eleverna. Snabblunchen väntar och en snabb visit på Saab i Linköping. Det är här det kommer avgöras; nyss kom generaldirektören Birgitta Böhlin på Förvarets matrielverk med den goda nyheten att regeringen ska inleda förhandlingar om försvarssamarbete med Dassault i Frankrike. Saab och Dassault skrev för en månad sedan på ett samarbetsavtal där Saab ska delta med en fjärdedel i utvecklingen av ett obemannat stridsflygplan ( UCAV) till ett totalt värde av tre miljarder.
- Vi vill visa att vi har mer att erbjuda, förklarar Björn Eriksson. Det här kommer att innebära nyrektrytering snarare än avveckling. I Motala har vi en lång erfarenhet av obemannade farkoster i torpedtillverkningen, genom Bofors Underweater Systems. På Malmen och universiteten i Norrköping och Linköping kan man åstadkomma nya lösningar av modulering, simulering och visualisering.
- Jag kommer att inbjuda även Brasiliens och Australiens ambassadörer till Östergötland för att befrämja näringslivet och skapa nätverk. Andra länders representanter bör inte rota sig i Stockholm, anser Björn Eriksson.

Birgitta och Carl Larsson
Men först väntade middagen på Linköpings slott för Frankrikes ambassadör. En viktig ingrediens blir, enligt Björn Eriksson, hur det kommer sig att Frankrike inte "erkänner" heliga Birgitta. Kan det hänga samman med att påven tvangs flytta från Avignon?
Innan Denis Delbourg lämnar De Geergymnasiet får han en bok om Norrköping "som han redan sett mycket av" och en blick på skolans stolthet, muralmålningen av Carl Larsson. Någon bock i kanten för "sen ankomst" drabbas inte dagens viktigaste elev av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om