Tidigare var Viktoria Svensson lokal fotbollsprofil i Norrköping med engagemang också för friidrotten. I dag är hon nyckelspelare i en facklig strid som kritiker anser kan ändra den svenska arbetsmarknadens spelregler i framtiden.
För drygt åtta år sedan tog Viktoria Svensson ett tillfälligt jobb som flygvärdinna på SAS och flyttade till Stockholm.
– Jag skulle bara upp och jobba en sommar, berättar 34-åringen, som har varit branschen trogen sedan dess.
I dag är Viktoria Svensson kabinfackets ordförande i SAS. Hon har är också ordförande i Unionens branschdelegation för all anställd kabinpersonal i Sverige.
Även om SAS 75 första år har gått upp och ned har det kanske aldrig varit så turbulent som nu. Flygföretaget, som till 14,8 procent ägs av svenska staten, fick fem skattemiljarder i stöd under pandemin 2020. Under våren och sommaren 2021 tvingades den danska och svenska staten tillsammans skjuta till tre miljarder kronor extra för att klara likviditeten.
Nu, när branschen startar om, kommer återanställningar av tidigare uppsagda piloter och kabinpersonal inte att ske. I stället har SAS anställt ny personal via ett irländskt lågkostnadsbolag i Köpenhamn.
Det har upprört känslorna med demonstrationer utanför SAS huvudkontor i Solna och nyligen protesterade norsk flygpersonal utanför Stortinget i Oslo.
– Konflikten handlar om att jobben officiellt flyttas till Danmark, i SAS mening för att rädda skandinaviska arbetstillfällen. Men i grunden är det en flytt till flygbolaget SAS Irland.
– Det här kan sprida sig till andra branscher också. Hypotetiskt vore det som om all kassapersonal på någon lokal stormarknad skulle bli uppsagd, för att därefter söka om sina jobb i ett dotterbolag registrerat på Irland som har ett kollektivavtal med ett danskt bemanningsbolag. Vad händer då med alla ingångna avtal och centrala parter som reglerar arbetsmarknaden i Sverige, frågar sig Viktoria Svensson retoriskt.
Processen startade innan pandemin. Men covid-19 har snabbat på förloppet, då branschen störtdök.
– Det började redan 2019, innan pandemin. SAS informerade sina piloter och kabinanställdas fackföreningar att de ska strukturera om bolaget. Det var en förhandling i januari 2020 om det här, så här ska det se ut. SAS sa till oss fackförbund att de sökte en annan avtalspart i framtiden. Det handlar om arbeten som funnits under SAS 75-åriga livslängd, säger Viktoria Svensson.
Fackföreningarna har försökt trycka på politiskt. Nu börjar de få respons. Fredag 29 oktober kommer näringsminister Ibrahim Baylan svara på interpellationsfrågor om SAS personalpolitik samt de statliga stöden.
Enligt SAS ska bemanningsbolagen vara i full drift 1 januari 2022. 1 700 anställda piloter och kabinpersonal berörs av intressekonflikten.
– Mest intressant är var politikerna kommer hamna i det hela, säger Viktoria Svensson.
Hur känns det att vara mitt i ett sådant läge?
– Det går upp och ned. Jag hade ingen aning om att jag skulle sitta och jobba heltid med flygbranschens kanske största kris någonsin. Det är som att kliva in till derbymötena mellan "Blacka", Saltängen och Eneby förr. Du får aldrig ge upp, oavsett slag och sparkar. Men jag har fått jobba med mig själv då jag är en känslomänniska. Nu är det fakta som gäller.