Teorin: Anonyma vittnet mötte mördaren på gatan utanför

Ett vittne tros ha mött mördaren på Stockholmsvägen i slutet av november och kan bli central i utredningen – men är just nu okänd för polisen.
Ett vittne tros ha mött mördaren på Stockholmsvägen i slutet av november och kan bli central i utredningen – men är just nu okänd för polisen.

Ett anonymt vittne tros ha mött mördaren på Stockholmsvägen och polisen vädjar nu till uppgiftslämnaren att återigen höra av sig. "Det är oerhört viktigt för oss", säger polisens utredningsledare Jan Staaf.

Norrköping 2 februari 2024 09:30

Det var i slutet av november som en man i 20-årsåldern sköts till döds inne på en restaurang på Stockholmsvägen. Någon dag senare ringde ett anonymt vittne, som hade läst om mordet, till polisen och berättade att hen hade mött en person i närheten av brottsplatsen vid ungefär samma tid. Det handlade om en maskerad man, cirka 17–20 år gammal, som gick snabbt på Stockholmsvägen och uppträdde oroligt, som om han blev förföljd.

Uppgifterna bedömdes som mycket intressanta för utredningen och poliserna som arbetade med fallet var därför angelägna om att återigen få prata med vittnet. Därför gick man i mitten av december ut med en efterlysning i NT.

– Signalementet som personen uppgav stämmer väl in på den person som sedermera kom att agera på restaurangen och då är vi givetvis väldigt intresserade av att komma i kontakt med inringaren igen, sa Jan Staaf då.

undefined
"Det är oerhört viktigt för oss att få den här uppgiften", säger Jan Staaf vid polisen.

Men sex veckor senare har polisen fortfarande inte hört av vittnet – och går därför ut med en ny efterlysning.

– Det är oerhört viktigt för oss att få den här uppgiften och det är en ganska enkel åtgärd att lämna den, om man nu sitter inne med informationen, säger Jan Staaf, som är tydlig med att vittnet även fortsatt får vara anonym.

– Vi försöker att skapa oss en bild av varifrån gärningspersonen kom. Och då är det ju av yttersta vikt att veta om han kom från polishuset, Stockholmsrondellen eller Marielund – och om han gick i riktning mot den här restauranglokalen eller bort därifrån. Och så undrar vi var på gatan som vittnet såg personen. Det är väldigt viktigt för oss att få den informationen, för det underlättar vårt arbete när vi lägger pussel.

Kan det här rentav vara avgörande pusselbitar i utredningen?

– Väldiga viktiga bitar i alla fall, vill jag påstå.

undefined
"Av tidpunkten och signalementet att döma så är det här gärningspersonen på väg till eller bort från restaurangen", säger Jan Staaf om mannen som vittnet mötte.

Men er teori är att det är mördaren som det här vittnet har mött?

– Vi kan ju inte ta gift på att det är så, men av tidpunkten och signalementet att döma är det här gärningspersonen på väg till eller bort från restaurangen.

Jan Staaf säger att man i nuläget inte har någon frihetsberövad för mordet, men att arbetet fortsätter "frenetiskt" och att man behöver hjälp från allmänheten. Han vill också vända sig direkt till vittnet.

– Bara en sån enkel grej som att visa en riktning skulle underlätta vårt arbete avsevärt. Och kanske i en förlängning kunna få en person lagförd för det här fasansfulla brottet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa