Tidigare i år stod den gröna oasen Hyrkuskens park färdig på Saltängen. Frågan är vad som ska hända med Q-märkta Hyrkuskens hus alldeles intill?
– Både det vita stenhuset och det tillhörande gamla stallet i trä ska säljas tillsammans för användning anpassad till bebyggelsens kulturvärden. Alltså inte som bostad. Vi kommer att leta efter en aktör som kan ta tillvara fastigheten, förvalta den och ge husen den gestaltning som de så väl förtjänar. Då är inte vi på kommunen det bästa alternativet för långsiktig förvaltning, säger Daniella Aman, exploateringsingenjör på samhällsbyggnadskontoret.
Man kan se Hyrkuskens hus som en parallell till Forsteenska gården på Kvarngatan som kommunen sålde till Lundbergs för ett par år sedan.
– Vi ser gärna att det blir någon form av publik verksamhet i Hyrkuskens hus. Varför inte ett café med uteservering inne på gården? Förhoppningsvis kan försäljningen vara klar till sommaren 2024, fortsätter Daniella Aman.
Än så länge ligger dock inte Hyrkuskens hus ute till försäljning. Den avstyckades från stamfastigheten i maj i år. Enligt detaljplanen är fastigheten skyddad och kan således inte rivas. En omfattande upprustning är samtidigt ett måste. Inte minst sedan en vattenläcka medfört att golvet har måst brytas upp. Det finns ändå stor potential i Hyrkuskens hus som uppfördes under senare delen av 1800-talet.
– Jag tycker att det är jättefint. Det förtjänar verkligen att tas omhand. Det vore jätteroligt om vi fick en aktör som är redo att göra just det, som skedde med Forsteenska gården. Jag gillar de gamla husen och är mån om att de bevaras. Det är blandningen mellan nytt och gammalt i stan som är spännande, säger Daniella Aman.
Hela miljön i direkt anslutning till Hyrkuskens hus har fått ett lyft sedan parken färdigställdes tidigare i år. Med sin gräsmatta, sina träd och buskar, sin pergola och gångstråk har det vuxit fram en lugnt grönskande oas i skuggan av komplexet Presidenten och de nya bostadshusen i omgivande kvarter.
Hyrkuskens hus är ett av få bevarade från den gamla tidens Saltängen. Där hade hyrkusken Evald Fredriksson sin verksamhet med hyrvagnar ända fram till 1973.
Vad Norrköpingsborna som bor och arbetar i närheten av Hyrkuskens hus tycker och önskar är uppenbart – ja, gärna ett café. Theresia och Edvard Båvenby bor tvärsöver gatan och har utsikt över Hyrkuskens hus från sina fönster.
– Vi brukar fundera på och prata om vad som ska ske med huset. Att kommunen vill tänka sig ett café är bara goda nyheter. Det skulle kunna bli jättemysigt och trevligt. Visserligen finns det ju redan två caféer alldeles i närheten, Gubbens och Hemgården, som det kanske skulle konkurrera med. Men i alla fall Gubbens är bara öppet på sommaren. Här skulle man kunna sitta inomhus, säger Theresia.
– Dessutom vore det bra om det händer något i kvarteret. Det är lite skumt med en del skumma typer som rör sig här på kvällarna, fyller Edvard i.
Kicki Ahlin passerar Hyrkuskens hus varje arbetsdag på väg till och från jobbet. Även hon uppskattar den gamla klassiska byggnaden och brukar fundera över dess framtid.
– Jag tycker om gamla hus. Det låter positivt att det ska få vara kvar. Men jag har inga direkta idéer om vad man kan bedriva för verksamhet där. Kafé säger du? Det är ingen dum tanke. Huvudsaken är att det bevaras. Vi ska vara rädda om de gamla husen i stan, säger hon.