Just nu har gymnasiesärskolan på De Geer, Mosstorpsskolans högstadium samt Film- och musikgymnasiet distansundervisning på grund av pandemin. F–6-skolan plus fritidshemmen på Svärtingehus och Svärtinge skogsbacke öppnar igen på måndag, liksom grundsärskolan i Skarphagen. Och 4–9-skolan Nordic International School har redan öppnat igen.
– Vi följer utvecklingen i hela verksamheten dagligen, från förskolan upp till gymnasiet. Vi bevakar smittspridningen främst, i kombination med frånvaroläget för elever och personal, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.
Beslut om att gå över till distansundervisning kan behöva tas snabbt, från en dag till en annan.
– Vi vet att det är en drastisk förändring för elever, föräldrar och lärare. Det är svåra ställningstaganden som har samhällspåverkan. Vårdnadshavare har jobb att gå till, sedan har vi smittspridning och oro hos vår personal och våra elever i den andra vågskålen.
Lindén säger att skolenheterna är väl förberedda – i teorin. Förberedelser gjordes i våras. På vissa håll har man till och med tränat på det med eleverna.
– Det har visat sig att varje situation är unik. När det är skarpt läge får man justera planerna så det blir så bra undervisning som möjligt.
Omställningen har lett till flera utmaningar.
– En del som vi ser är viktig är att fortsätta att ha den täta dialogen med eleverna. Både om hur de mår och hur det går för dem. Det är inte bara undervisningen som är viktig utan den övergripande kontakten.
När skolor och förskolor stänger med hänvisning till smittskyddslagen kan man ansöka om ersättning för vård av barn hos Försäkringskassan. Reglerna infördes av regeringen i våras och gäller i nuläget till årsskiftet.
En annan fråga som har dykt upp är varför man måste betala samma avgift för barnomsorg när vabbandet ökar under pandemin. Men det är platsen man betalar för och inte tiden som barnet är i förskolan. Avgiften baseras på inkomsten och är inte aktuell att sänka i nuläget.
– Det är ett nämndbeslut om avgifter ska justeras. Det är inget som vi har haft uppe nu. Vi har heller inte haft den stora frånvaron som vi befarade att det skulle bli i våras. Om vi måste stänga ner förskolor får vi ta ställning till det, men i dag är det ingen skillnad mot vanlig vab, säger Sofie Lindén.
När skolor och förskolor stängs måste vissa grupper erbjudas barnomsorg för att samhället inte ska kollapsa. I våras gjorde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en lista på alla samhällsviktiga tjänster. Det handlar exempelvis om personer som arbetar inom energiförsörjning, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg.
Men MSB betonar att du bara har rätt till omsorg om du inte kan lösa det på annat sätt. Bara för att du ingår i någon av de utpekade grupperna betyder inte det att du automatiskt måste jobba, det avgör arbetsgivaren. Finns det möjlighet ska du vara hemma med barnet.
– Det är ett tufft läge för vårdnadshavare. En del är jättetacksamma för att vi övergår till distansundervisning, det gör att de känner sig trygga. Andra har önskemål om mer information och tycker att det ställer till det ordentligt, och det förstår vi, säger Sofie Lindén.
Om du är i behov av barnomsorg ska du vända till rektorn. Barnen får i så fall gå i skolans fritidsverksamhet.
Om man har ett jobb som inte är med på MSB:s lista, men kanske har eget företag och har svårt att få det att fungera med barn hemma, kan ni vara flexibla och hjälpa till då?
– I grunden följer vi de direktiv som vi får från myndigheterna. Vi räknar med att man för en dialog med rektor om det uppstår problem, men med en vädjan om att de som kan lösa det själva gör det. Vi övergår till digital undervisning för att vi har personal med smitta och inte är fullt bemannade, säger Sofie Lindén och betonar att de lärare som är friska har fullt upp med distansundervisningen.
Är det något annat du vill förmedla till vårdnadshavarna?
– Vi har ett samhällsansvar att hålla igång och driva vår verksamhet så att så många som möjligt kan gå till sitt jobb och på så sätt hålla samhället igång. Det ställer jättehårda krav på att vi alla, medborgare och vårdnadshavare, är noggranna så att vår personal kan känna sig trygg.
– Det handlar om samarbete och förståelse. Vi gör vårt bästa för att upprätthålla god kvalitet på undervisningen utifrån de förutsättningar vi har.