Frågan – till dig: Har du lika bra koll som skoleleverna?

Under årets Tidningsvecka öppnade Norrköpings Tidningar upp sajten för alla skolklasser. Niondeklassarna som vi pratat med har under veckan blivit bättre på källkritik, men läraren Per Blomén är ändå orolig över ungdomarnas nyhetskonsumtion. Hur bra koll har du? Gör testet i slutet av artikeln!

När man tar del av nyheter blir man mer informerad och mer källkritisk, säger Per Blomé, svensklärare på Enebyskolan.

När man tar del av nyheter blir man mer informerad och mer källkritisk, säger Per Blomé, svensklärare på Enebyskolan.

Foto: Alva Nilsson

Norrköping2024-10-20 10:00

Inte ens hälften av svenskarna har dubbelkollat en nyhet mot en annan källa för att säkertsälla att den är sann det senaste året, och unga är mer källkritiska än äldre, det visar en sammanställning från Internetstiftelsen. Hur källkritisk är du?

Den senaste veckan har det varit särskilt fokus på just källkritik i flera skolor i landet. Tidningsveckan syftar till att göra eleverna till mer aktiva samhällsmedborgare och bättre på att kritiskt granska källor. Norrköpingsskolor har under veckan haft fri tillgång till alla nyheter från Norrköpings Tidningar på nt.se för att kunna ta del av fri oberoende journalistik.

NT besökte niondeklassare på Enebyskolan, där nt.se använts i undervisningen, för att se vad de har lärt sig i veckan.

Har du lika bra koll på källkritik som skolans elever? Här tipsar niondeklassarna Magda Lindström, Liv Gårdman, Sigrid Gustafsson och Filippa Skog om hur du kan bli mer källkritisk.

Svenskläraren Per Blomén säger att eleverna fått bättre koll på källkritik men att de är fortsatt ovana med att ta del av nyheter.

– Eleverna läser inte nyheter längre, det har minskat jättemycket de senaste åren. När man tar del av nyheter blir man mer informerad och mer källkritisk, säger Per Blomén.

undefined
Per Blomén är svensklärare på Enebyskolan och en av dem som använt NT i undervisningen den senaste veckan.

Han tycker att både vuxna och barn kan bli bättre på att ta del av nyheter och kritiskt granska information. Han tycker att föräldrarna har ett stort ansvar.

– Det är bra att diskutera nyheter hemma och prenumerera på NT, till exempel, för att se till så att barnen blir med uppdaterade på vad som händer i världen, säger Per Blomén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!